Хранителна алергия или хранителна непосимост?

Хранителна алергия или хранителна непосимост?

Едва 2% от възрастното население страда от хранителни алергии, докато 45 % от хората са засегнати в различна степен от хранителна непоносимост. Симптомите им често си приличат, но двете състояния не бива да се бъркат. Те имат различен генезис. Разпознаването на алергичните реакции и непоносимостта на храните е важно, тъй като от това зависи правилното лечение.

Хранителната алергия е реакция на имунната система, а симптомите освен в храносмилателната система могат да се прояват и в други органи. Непоносимостта се ограничава главно със смущения в храносмилателната система, но проблемите в нея могат да рефлектират и на други места. Хранителната непоносимост е реакция на храносмилателната ситема, а не на имунната, както при алергичните реакции. Непоносимостта се изразява в невъзможност на организма да обработи дадена храна. Това най-често се дължи на дефицит на определени ензими или на химични вещества, необходими за разграждането на дадена храна.

Когато става дума за деца, важно е родителите да знаят, че завишената консумация на шоколад, фъстъци и риба може да доведе до хранителна непоносимост. Тази реакция може да бъде метаболитна, каквато например е тази към баклата (фавизъм) – при хора, страдащи от недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа в еритроцитите. Другите видове реакции са фармакологична (причинена от вещества като изкуствени оцветители, консерванти, емулгатори и др.) или токсична.

При хранителните алергии симптомите се проявяват много скоро след консумацията на съответната храна. Алергичната реакция е бърза, остра и понякога дори може да доведе до животозастрашаваща ситуация. Хранителната непоносимост не е опасна за живота, но може да доведе до редица заболявания. При нея организмът реагира по-бавно – най-малко няколко часа след като храната е поета, а симптомите могат да продължат до няколко дни. Непоносимостта към дадена храна или хранителна съставка, се проявава всеки път, която я приемаме, особено ако ядем големи количества. Заради отложените във времето прояви, обикновено хората не могат да направят връзката между консумацията на определена храна и неразположението, което изпитват. Това е една от причините за трудното диагностициране на хранителната непоносимост.

Симптоми на хранителната непоносимост

Най-често симптомите са: подуване и болки в корема, гадене, повръщане, тежест, запек и/или диария, синдром на раздразненото дебело черво. Освен това организмът може да реагира и чрез кожни изяви – обриви или екзема. Могат да се появят дори проблеми на дихателната система – кашлица, запушен нос, синузит, астма. Освен това можемда чувстваме умора, болки в ставите, да се появи нощно изпотяване, тъмни кръгове под очите. Хранителната непоносимост може да предизвика дори променливо настроение, депресия, безпокойство, умора, хиперактивност, мигрена, глооболие. Тя може да е причина и за нежелано напълняване.

Непоносимостта на някои храни може да отключи или да влоши редица заболявания. Млякото и някои млечни продукти например допринасят за увеличаване на лошите бактерии в червата и това се дължи на факта, че след двегодишна възраст постепенно човек започва да губи спобността си да синтезира ензима, които разгражда млечния белтък. На практика млякото и млечните продукти не се усвояват. Резултът е, че се нарушава баланса на микрофлората в червата. Образуват се токсини, които водят до възпаление на лигавицата и оток на червата. Това допълнително пречи на нормалното усвояване на храната. Важно е да припомним, че именно чревният тракт е пряко свързан с имунитета, в резултат на което се получава вторичен имунен отговор. Непоносимостта към глутен също предизвиква подобни реакции.

Как се установява хранителната непоносимост?

Най-евтиният начин да разберем дали имаме такава непоносимост е да открием вредната за нас храна и да я отстратим. Както споменахме обаче, това е доста трудно, тъй като симптомите се явяват със закъснение. И все пак мисията не е невъзможна. Просто трябва да се въоръжим с търпение и да следим след употребата на кои храни имаме неразположение. Ако подозираме, че някаква храна не ни понася, най-добре е да я отстраним от менюто си поне за един месец. Ако оплакванията изчезнат или намалеят, след това отново трябва да започнем да я консумираме. При положение че симптомите отново се върнат, то вероятно имате непоносимост към дадения продукт или някаква негова съставка.

loading...

Ако пък вече сме разбрали, че някаква храна ни вреди, то най-добре е първо да си направим кръвен тест, за да изключим алергията. При положение че тестът е отрицателен, това озчава, че имаме хранителна непоносимост.

За установяване на хранителната непоносимост има специални тестове, но те са по-сложни и по-скъпи от тези за алергиите. Само те обаче могат да покажат с точност дали пациентът има хранителна непоносимост и към кои храни.

Лечение на хранителна непоносимост

Традиционната медицина съветва спиране на дразнещата храна или прием на дефицитни ензими. Хомеопатията предлага индивидуално лечение според спецификите на организма на пациента и оплакванията му. Кой начин ще изберете, решавате вие, тъй като, както в много други случаи, успехът на лечението до голяма степен зависи от доверието, което пациентът има към лекаря и неговите методи.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *