Абстиненцията след спиране на антидепресанти засяга един на всеки шестима

Един на всеки шест души има симптоми на абстиненция, когато спре приема на антидепресанти. Това показва преглед на резултатите от предишни проучвания по темата, съобщи Би Би Си.

Досега се смяташе, че подобно симптоми засягат над 50 на сто от пациентите. Изследователи казват, че новите открития ще помогнат за информирането на лекарите и пациентите, „без да предизвикват излишна тревога“.

В прегледа на Lancet Psychiatry са разгледани данни от 79 проучвания, включващи повече от 20 000 пациенти.

Някои от тях са били лекувани с антидепресанти, а други – с плацебо, което е помогнало на изследователите да преценят истинския ефект от спирането на лекарствата.

При някои хора се наблюдават неприятни симптоми, като замаяност, главоболие, гадене и безсъние, когато спрат приема на антидепресанти.

Предишни оценки сочеха, че абстиненцията засяга 56% от пациентите, като почти половината от случаите се класифицират като тежки.

В нов преглед, направен от университетите в Берлин и Кьолн, се посочва, че:

Един от всеки шест или седем пациенти може да очаква симптоми на абстиненция при спиране на антидепресанти; Един от 35 души ще има тежки симптоми; Симптомите са по-чести при някои антидепресанти, отколкото при други.

Официалните здравни указания са дозата на антидепресантите да се намалява поетапно с течение на времето, а не да се спира внезапно или да се пропускат дози.

Авторът на изследването проф. Кристофър Баетге от катедрата по психиатрия и психотерапия в Кьолнския университет заяви, че резултатите са „доста солидни“.

Но по-ниската прогноза за прояви на абстиненция, направена в прегледа, „не означава, че всичко е в главите на хората“.

Влошаване на тревожността

Установено е, че 17% от хората са имали симптоми след спиране на плацебо или фиктивно лекарство.

„Възможно обяснение е по-голямото осъзнаване на влошаването на тревожността и депресията след спирането на привидно полезно лекарство“, каза професор Баетге.

Много от 40-те симптома, свързани със спирането на антидепресанти, могат да бъдат причинени и от други заболявания.

„Това показва колко е важно да се сравняват антидепресантите с плацебо, когато се изследва прекратяването на лечението“, обясни проф. д-р Глин Люис от Университетския колеж в Лондон.

Най-често използваните антидепресанти в Обединеното кралство – циталопрам, сертралин и флуоксетин – носят най-нисък риск от симптоми на абстиненция при отказ от приемането им.

Но венлафаксинът, който също се използва в страната, е с втория по най-висок риск в класацията.

Консултантът психиатър и член на Кралския колеж на психиатрите д-р Пол Кидуел заяви, че хората, които планират да спрат лекарствата си, винаги трябва да търсят лекарски съвет.

„На първо място, в зависимост от историята на психичното ви здраве, може да има висок риск от рецидив на депресията“, каза той.

Симптомите могат да бъдат до голяма степен предотвратени с подходящо медицинско наблюдение. Те не са опасни и рискът да ги изпитате в някакъв бъдещ момент не трябва да бъде причина за отказ от лечение с антидепресанти.

„Плюсовете и минусите на лечението винаги трябва да се обсъждат с Вашия лекар“, подчерта д-р Кидуел.

Повече от осем милиона души в Англия приемат антидепресанти за лечение на депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство и други състояния – с един милион повече, отколкото преди пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *