Авокадото пази кожата млада, а сърцето – здраво

Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата. Може да се каже, че то е уникален плод, поставен в под номер 2 за 2018 г. в годишната класация за тенденции в храненето според диетолозите. Плодът е едно от най-евтините средства за забавяне стареенето на кожата.

Повечето плодове се състоят главно от въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание и на здравословни мазнини. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.

Поради тази причина ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим. Но в момента консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето. Някои дори го наричат „суперхрана“, което не е толкова пресилено предвид неговите здравни свойства.

Ето 6 причини да включите авокадото в кулинарния си списък:

1. Заредено е с полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини

Около 80% от калориите в авокадото идват от мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. Но в плода се съдържат не какви да е мазнини – а най-вече олеинова киселина. Това е мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент и на зехтина, като се смята, че именно тя е отговорна за някои от благоприятните му ефекти. Приемът на олеинова киселина се свързва с понижени нива на възпаление, като също така е установен и благоприятният й ефект върху гените, свързани с рак. Мазнините в авокадото са устойчиви на топлина, което прави авокадовото масло безопасен избор при готвене.

2. ​За по-ниски нива на холестерола и триглицеридите

Сърдечните заболявания са най-често срещаната причина за смърт в съвременния свят, а за повишен риск говорят именно по-високите нива на холестерола и триглицеридите. Ефектите на авокадото върху тези маркери са изследвани в 8 контролирани научни изследвания, в които хората са разделени на две групи – едните консумират ежедневно авокадо, а другите – не. Резултатите са доста впечатляващи – нивата на триглицеридите намаляват с 20%, тези на LDL холестерола – с 22%, а нивата на “добрия” HDL холестерол се покачват с 11%.

3. Предпазва от рак

Авокадото предоставя на организма ни многобройни фитохимикали, включително ксантофили и феноли, които помагат в предпазването и предотвратяването на развитие на ракови клетки. Протеиновото съединение, наречено глутатион, заедно с ксантофил-лутеинът, намаляват значително риска от рак на устната лигавица. Данни показват обещаващи резултати и относно въздействието на авокадото върху значително по-ниския риск от рак на кръвта, гърдата и простатата.

4. Богато е на антиоксиданти, които могат да предпазят очите от заболявания

Авокадото не просто увеличава усвояването на антиоксиданти от други храни, но и самото то е източник на такива – като например лутеин и зеаксантин. Тези две хранителни вещества са изключително важни за здравето на очите. Проучвания показват, че лутеинът и зеаксантинът са свързани с редуцирането на риска от катаракта и дегенерация на макулата, които често се срещат при хората в напреднала възраст.

5. Може да подпомогне отслабването

Високото съдържание на фибри и малкото количество въглехидрати, които се съдържат в авокадото, са причина ястията, в които се съдържа то, да ни държат сити по-дълго време. По този начин приемаме по-малко храна и съответно губим килограми в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо бананите са перфектната закуска
Next post Забравете за дископатията със сапунен компрес