Акад. Беленков: Пийте леко подсолена вода за нормално кръвно

Руският кардиолог акад. Юрий Беленков твърди, че 80% от хипертониците не се лекуват правилно или пренебрегват лекарските препоръки, вследствие на което стигат до фатален изход.

„Сърдечната недостатъчност е финалният етап на всички заболявания на сърцето: инфаркт, хипертония и т. н. Когато започвах своята практика, това беше преди 47 години, смъртността от инфаркт съставляваше 55%, т. е. умираше всеки втори. Сега в добрите клиники смъртността е 6-7%. Което означава, че се научихме да спасяваме живот. За съжаление обаче, сърцето, миокардът, засега няма как да бъде спасено.

Ето какво се случва. Човекът получава инфаркт, сърцето спира да функционира и той развива сърдечна недостатъчност. Преди години не доживявахме до нея. Както иронично се изразяваме: сърдечната недостатъчност – това е следствие от успехите. В смисъл, колкото повече хора спасяваме с исхемична болест на сърцето, толкова повече се повишава в перспектива и вероятността от възникването на сърдечна недостатъчност. Колкото по-малко операции извършваме по повод порок на сърцето, перспективата за възникване на сърдечна недостатъчност е същата“, обяснява кардиологът.

Според него в летните горещини е много важно човек да следи кръвното си налягане. Той съветва това да се прави по 3 пъти на ден, като това правило трябва да се спазва стриктно най-вече от хората над 60-годишна възраст, както и от онези, които имат доказани артериални проблеми. Съветът, който акад. Беленков дава, е да се пие подсолена вода. „Това е отдавнашна рецепта – да се запълни загубата на микроелементи и да се избегне сгъстяване на кръвта, което предполага образуване на тромби. Професионалните спортисти след интензивни тренировки не пият чиста вода, а балансиран разтвор, който съдържа натрий, калий, магнезий – от всичко по малко.

Затова в горещините водата може да се подсолява леко. Или минерална вода, която обаче трябва да бъде подбрана, защото има видове минерална вода с високо съдържание на соли. Но не трябва да се увличате и по солите. В напреднала възраст голямото количество сол е вредно, защото спомага за вторично задържане на течности. Ако човек си похапне кисели краставички, той пие повече вода. Но ако е болен, това може да доведе до повишаване на кръвното налягане“, обяснява специалистът.

„Всеки човек трябва да знае своето тегло, нивото на артериалното налягане, холестерола и на захар в кръвта. И не просто да ги знае, а да се старае да достигне целевите нива. Без да се престаравате, разбира се. Максимум 3 пъти на ден измервайте кръвното налягане и ако горната граница не пада под 140 – веднага при доктора“, категоричен е руският кардиолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *