Акад. Богдан Петрунов: COVID-19 е изменчив, може да се разболеем повторно

– Акад. Петрунов, вече се тества ваксината на Оксфорд срещу COVID-19, като в изследването взе участие дори българка. Близо ли сме до откриването на ефикасна ваксина?

– Това не означава абсолютно нищо. За да се проведе едно клинично проучване – трета фаза, са необходими десетки хиляди души. Тази фирма, която е най-напреднала в момента, предвижда в проучването да се включат над 40 000 души. Само така може да се постигне сериозен резултат. Първото и най-важно нещо за една ваксина е да се докаже липсата на вредно действие. Причината е, че става дума за приложение върху милиони хора. Това не е лекарство, което се приема от няколко души. Проблемът за безвредността и късните реакции е изключително важен. На второ място е въпросът за ефективността. Ние все още не знаем нищо за 10-те ваксини, които са приложени в момента. За да се анализира ефективността, трябва да мине време. Основното е какъв имунитет ще изградим с тях. Засега говорим предимно за антитяловия, който е най-малко важен. Много малко говорим за клетъчния имунитет, който ще бъде в основата на една ефикасна ваксина. Това е възможността на паметовите клетки в организма да запазят известно време ефективността на ваксината. Така че сме още в началото на разработването на ваксината. Като биологичен продукт я има, но трябва впоследствие да се докаже, че този продукт работи според всички съвременни изисквания. Има четири фази, през които трябва да премине една ваксина. Последната е на постмаркетинговото прочуване, което трябва да проследи резултата от приложението на ваксината, но за това не се говори много.

– Тогава кога е реалистично да очакваме готова и качествена ваксина?

– Много хора не познават правилата на световните агенции за одобряването на ваксини, затова и се изказват високопарно. Има наистина един ускорен канал, който дава възможност в редки случаи, когато се касае за животоспасяващи препарати, тези срокове да се съкратят. Но не могат да са по-малко от една година. Нормално е една ваксина да се разработи от 1 до 3 години. Примерно към края на 2021 година ще имаме вече готова и качествена ваксина, която отговаря на строгите критерии – пълна безвредност и висока ефективност. По-ранен срок за мен е несериозен.

– Дотогава обаче какво да очакваме, при условие че съвсем скоро започва и учебната година?

– Така е, затова най-важното, на което можем да разчитаме, е високо самосъзнание. Имам предвид носене на маски на всички обществени места, спазване на дистанция, ограничаване на масовите събития в страната по всякакъв повод. Виждате, че в други страни се въвеждат отново много по-строги мерки. А скоро втората вълна на епидемията ще съвпадне и с развитието на респираторните инфекции за есенно-зимния период, най-вече грипа. Така че нещата няма да бъдат никак леки и ако не вземем мерки, ако не ги прилагаме системно, вирусът ще бъде много сериозно предизвикателство за здравната система, за икономиката.

– Много родители се притесняват от присъственото обучение. Правилно е ли децата да ходят на училище?

– Мисля, че решението децата да започнат нормално учебната година и да присъстват е по-добрият вариант. За мен това е по-правилно, защото ние не можем да се справим с непрекъснато онлайн обучение. Оставането вкъщи не води само до нарушаване на учебния процес, но и на социалния живот. Още повече че мерките, които се прилагат в страната ни, са много меки. Дали децата са вкъщи или са постоянно на улицата и по молове, на спортни мероприятия, или са на училище, е, общо взето, едно и също. Затова мисля, че е по-добре да ходят на училище, но при спазване на мерките, които са подробно разписани. Спокойно може децата да присъстват в клас. Ако, разбира се, има отделни огнища на зараза, ще се вземат съответните мерки. Но по-добре да се започне нормално годината при спазване на дистанция и хигиена, носене на предпазни средства.

– Коментираше се използването на UV лампи, които да пречистват въздуха в класните стаи. Много родители обаче критикуваха идеята, защото смятат, че те ще облъчват децата им. Какво е вашето мнение?

– UV лампите ще се използват, когато децата са навън, в междучасие. Това ще е добре, защото ще въздейства върху въздуха. Не мисля, че ще вреди на децата. Може да окаже негативно въздействие, ако в момента на дезинфекция учениците са вътре, но идеята не е такава. Добре е да има ритъм на постоянно обеззаразяване на въздуха.

– Заговори се за нов, по-бърз тест, който ще може да бъде използван и в училищата. Достатъчно надеждна ли е тази мярка и какво да се прави в случай на COVID в училище?

– Според мен учителите трябва задължително да бъдат с маски, дори в час. Това ще предпази както тях, така и децата. Има опасност да се лишим от целия преподавателски състав, ако не внимаваме. А децата боледуват, без да показват симптоми. Само че те отделят вируса във въздуха и могат да заразят околните. Специално при малките деца – от 5-8-годишна възраст, те имат значително повече количество от вирусната РНК в носоглътката си. Тя се отделя в околната среда. Така че предаването на вируса от децата към възрастните е сериозен проблем. Затова учителите трябва да бъдат с маски през цялото време. Добре е учениците да не се засичат по коридорите, мерките трябва да са съобразени с възможностите на всяко училище. С една добра организация можем да постигнем много повече, отколкото с използването на други средства.

– Какви са наблюденията ви върху самия вирус в световен мащаб и как си обяснявате бума в Индия?

– В Индия ситуацията е изключително сериозна и тревожна. Очевидно там мерките, които се предприемат, не са достатъчни. Почти не се спазва социална дистанция, не се носят маски, няма дезинфекция. В такава среда трудно се въвеждат такива мерки, там имат друго ниво на културно развитие и навици. Но вирусът в световен мащаб показва, че става по-инфекциозен, но смъртността от него намалява. Това са най-общи впечатления, в никакъв случай не са научно доказани, но са факт.

– Защо напоследък у нас се изтъква, че има тенденция на по-висока смъртност тогава?

– Защото особено младите хора не се обръщат към специалист. Те неглижират симптомите и изведнъж се влошават, не търсят медицинска помощ. България е на второ място по смъртност в Европа, само Румъния е пред нас, което не е добре. Така че тук става дума малко за немарливост и подценяване на последиците. У нас масово се ходи по улиците без маски, посещават се спортни събития, без да се спазва дистанция. Така че не виждам нещо, което тези хора да ги ограничава.

– Казахте, че ни очаква втора вълна, какви са прогнозите за есенно-зимния период и какво да направим?

– Задължително трябва да се направи противогрипна ваксина. Тя е много важна за този период, за да намалим риска от грипното заболяване. Така ще се помогне и на коронавируса, защото се създава кръстосан имунитет. Това подготвя имунната система за по-добра реакция към коронавируса. Затова е добре тези, които са здрави в момента и нямат никакви оплаквания, да подсилят имунната си система. Можем да приемаме витамини C, D, А, Е, също така селен, цинк, литий, различни препарати точно сега, когато сме здрави.

– Много се заговори за витамин C, че е противопоказен да се приема при коронавирус. Така ли е?

– Не е противопоказен, трябва да се използва внимателно, защото спомага съсирването на кръвта. А коронавирусът действа върху кръвоносните съдове и води до образуване на тромби. Преди няколко месеца смятахме, че трябва да се приемат големи дози витамин C, защото помагат. Сега обаче се оказа, че не е така. Но тук говорим, когато сме заразени и имаме симптоми на болестта. Сега можем да го използваме спокойно, за да подсилим имунитета за предстоящата зима.

– Можем ли вече да говорим за щамове на коронавируса?

– Има 7 основни типа коронавируси, които досега са известни. 4 от тях водят до най-обикновени настинки. Другите три вида са тези, които нас ни тревожат сега. Вирусът е изменчив, в това няма съмнение. Показват го много изследвания. Не така драстично като грипния вирус, но е възможно повторно боледуване от коронавируса, при положение че сме се изчистили от него. Има такива данни.

– Все още обаче не е ясно дали ще се налага както при грипа всяка година да се прави различна ваксина, нали така?

– Точно така, това е основен въпрос, който трябва да се изясни в хода на прочуванията, които се правят в момента. Не е ясно дали всяка година ще се налага нова имунизация. Никой не може да каже това засега.

в. „Монитор“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Този разтвор буквално изтегля болката от краката за 15 минути
Next post Имате близки, боледували или починали от рак – професор разкри дали сте застрашени