Акад. Богдан Петрунов: COVID-19 е изменчив, може да се разболеем повторно

– Акад. Петрунов, вече се тества ваксината на Оксфорд срещу COVID-19, като в изследването взе участие дори българка. Близо ли сме до откриването на ефикасна ваксина?

– Това не означава абсолютно нищо. За да се проведе едно клинично проучване – трета фаза, са необходими десетки хиляди души. Тази фирма, която е най-напреднала в момента, предвижда в проучването да се включат над 40 000 души. Само така може да се постигне сериозен резултат. Първото и най-важно нещо за една ваксина е да се докаже липсата на вредно действие. Причината е, че става дума за приложение върху милиони хора. Това не е лекарство, което се приема от няколко души. Проблемът за безвредността и късните реакции е изключително важен. На второ място е въпросът за ефективността. Ние все още не знаем нищо за 10-те ваксини, които са приложени в момента. За да се анализира ефективността, трябва да мине време. Основното е какъв имунитет ще изградим с тях. Засега говорим предимно за антитяловия, който е най-малко важен. Много малко говорим за клетъчния имунитет, който ще бъде в основата на една ефикасна ваксина. Това е възможността на паметовите клетки в организма да запазят известно време ефективността на ваксината. Така че сме още в началото на разработването на ваксината. Като биологичен продукт я има, но трябва впоследствие да се докаже, че този продукт работи според всички съвременни изисквания. Има четири фази, през които трябва да премине една ваксина. Последната е на постмаркетинговото прочуване, което трябва да проследи резултата от приложението на ваксината, но за това не се говори много.

– Тогава кога е реалистично да очакваме готова и качествена ваксина?

– Много хора не познават правилата на световните агенции за одобряването на ваксини, затова и се изказват високопарно. Има наистина един ускорен канал, който дава възможност в редки случаи, когато се касае за животоспасяващи препарати, тези срокове да се съкратят. Но не могат да са по-малко от една година. Нормално е една ваксина да се разработи от 1 до 3 години. Примерно към края на 2021 година ще имаме вече готова и качествена ваксина, която отговаря на строгите критерии – пълна безвредност и висока ефективност. По-ранен срок за мен е несериозен.

– Дотогава обаче какво да очакваме, при условие че съвсем скоро започва и учебната година?

– Така е, затова най-важното, на което можем да разчитаме, е високо самосъзнание. Имам предвид носене на маски на всички обществени места, спазване на дистанция, ограничаване на масовите събития в страната по всякакъв повод. Виждате, че в други страни се въвеждат отново много по-строги мерки. А скоро втората вълна на епидемията ще съвпадне и с развитието на респираторните инфекции за есенно-зимния период, най-вече грипа. Така че нещата няма да бъдат никак леки и ако не вземем мерки, ако не ги прилагаме системно, вирусът ще бъде много сериозно предизвикателство за здравната система, за икономиката.

– Много родители се притесняват от присъственото обучение. Правилно е ли децата да ходят на училище?

– Мисля, че решението децата да започнат нормално учебната година и да присъстват е по-добрият вариант. За мен това е по-правилно, защото ние не можем да се справим с непрекъснато онлайн обучение. Оставането вкъщи не води само до нарушаване на учебния процес, но и на социалния живот. Още повече че мерките, които се прилагат в страната ни, са много меки. Дали децата са вкъщи или са постоянно на улицата и по молове, на спортни мероприятия, или са на училище, е, общо взето, едно и също. Затова мисля, че е по-добре да ходят на училище, но при спазване на мерките, които са подробно разписани. Спокойно може децата да присъстват в клас. Ако, разбира се, има отделни огнища на зараза, ще се вземат съответните мерки. Но по-добре да се започне нормално годината при спазване на дистанция и хигиена, носене на предпазни средства.

– Коментираше се използването на UV лампи, които да пречистват въздуха в класните стаи. Много родители обаче критикуваха идеята, защото смятат, че те ще облъчват децата им. Какво е вашето мнение?

– UV лампите ще се използват, когато децата са навън, в междучасие. Това ще е добре, защото ще въздейства върху въздуха. Не мисля, че ще вреди на децата. Може да окаже негативно въздействие, ако в момента на дезинфекция учениците са вътре, но идеята не е такава. Добре е да има ритъм на постоянно обеззаразяване на въздуха.

– Заговори се за нов, по-бърз тест, който ще може да бъде използван и в училищата. Достатъчно надеждна ли е тази мярка и какво да се прави в случай на COVID в училище?

– Според мен учителите трябва задължително да бъдат с маски, дори в час. Това ще предпази както тях, така и децата. Има опасност да се лишим от целия преподавателски състав, ако не внимаваме. А децата боледуват, без да показват симптоми. Само че те отделят вируса във въздуха и могат да заразят околните. Специално при малките деца – от 5-8-годишна възраст, те имат значително повече количество от вирусната РНК в носоглътката си. Тя се отделя в околната среда. Така че предаването на вируса от децата към възрастните е сериозен проблем. Затова учителите трябва да бъдат с маски през цялото време. Добре е учениците да не се засичат по коридорите, мерките трябва да са съобразени с възможностите на всяко училище. С една добра организация можем да постигнем много повече, отколкото с използването на други средства.

– Какви са наблюденията ви върху самия вирус в световен мащаб и как си обяснявате бума в Индия?

– В Индия ситуацията е изключително сериозна и тревожна. Очевидно там мерките, които се предприемат, не са достатъчни. Почти не се спазва социална дистанция, не се носят маски, няма дезинфекция. В такава среда трудно се въвеждат такива мерки, там имат друго ниво на културно развитие и навици. Но вирусът в световен мащаб показва, че става по-инфекциозен, но смъртността от него намалява. Това са най-общи впечатления, в никакъв случай не са научно доказани, но са факт.

– Защо напоследък у нас се изтъква, че има тенденция на по-висока смъртност тогава?

– Защото особено младите хора не се обръщат към специалист. Те неглижират симптомите и изведнъж се влошават, не търсят медицинска помощ. България е на второ място по смъртност в Европа, само Румъния е пред нас, което не е добре. Така че тук става дума малко за немарливост и подценяване на последиците. У нас масово се ходи по улиците без маски, посещават се спортни събития, без да се спазва дистанция. Така че не виждам нещо, което тези хора да ги ограничава.

– Казахте, че ни очаква втора вълна, какви са прогнозите за есенно-зимния период и какво да направим?

– Задължително трябва да се направи противогрипна ваксина. Тя е много важна за този период, за да намалим риска от грипното заболяване. Така ще се помогне и на коронавируса, защото се създава кръстосан имунитет. Това подготвя имунната система за по-добра реакция към коронавируса. Затова е добре тези, които са здрави в момента и нямат никакви оплаквания, да подсилят имунната си система. Можем да приемаме витамини C, D, А, Е, също така селен, цинк, литий, различни препарати точно сега, когато сме здрави.

– Много се заговори за витамин C, че е противопоказен да се приема при коронавирус. Така ли е?

– Не е противопоказен, трябва да се използва внимателно, защото спомага съсирването на кръвта. А коронавирусът действа върху кръвоносните съдове и води до образуване на тромби. Преди няколко месеца смятахме, че трябва да се приемат големи дози витамин C, защото помагат. Сега обаче се оказа, че не е така. Но тук говорим, когато сме заразени и имаме симптоми на болестта. Сега можем да го използваме спокойно, за да подсилим имунитета за предстоящата зима.

– Можем ли вече да говорим за щамове на коронавируса?

– Има 7 основни типа коронавируси, които досега са известни. 4 от тях водят до най-обикновени настинки. Другите три вида са тези, които нас ни тревожат сега. Вирусът е изменчив, в това няма съмнение. Показват го много изследвания. Не така драстично като грипния вирус, но е възможно повторно боледуване от коронавируса, при положение че сме се изчистили от него. Има такива данни.

– Все още обаче не е ясно дали ще се налага както при грипа всяка година да се прави различна ваксина, нали така?

– Точно така, това е основен въпрос, който трябва да се изясни в хода на прочуванията, които се правят в момента. Не е ясно дали всяка година ще се налага нова имунизация. Никой не може да каже това засега.

в. „Монитор“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.