Ако знаехте колко е ценен, щяхте по-рано да го използвате!

Ако знаехте колко е ценен, щяхте по-рано да го използвате!

С ползата от пчелните продукти сме наясно, но днес ще ви разкрием и за лечебните качества на един по-малко познат от тях – така наречения цветен прашец .

Този удивителен продукт се събира от пчелите и доказано съдържа богатство от микроелементи, ензими, витамини, растителни хормони и аминокиселини. Протеините, съдържащи се в него, се усвояват по-лесно в организма ни, отколкото тези в месото и продуктите с животински произход.

Съдържанието на лецитин нормализира обмяната на вещества в организма и по естествен начин регулира теглото ни.

Богатството му на селен спомага за подмладяване на организма, повишаване на имунитета и действа благотворно върху различни проблеми със сърдечносъдовата система. Невероятния състав на уникалния цветен прашец стимулира отделянето на инсулин, затова се препоръчва при хора, страдащи от диабет.

Този малко познат пчелен продукт, се препоръчва също и в борбата с анемията, за понижаване високите нива на холестерол в кръвта, коригира размера на увеличената простата. Цветния прашец е богат източник на коензими и ензими и подпомага действието на стомашно-чревният тракт. Естествен стимулант на имунната и ендокринната система.

Важно е да знаете, че след изваждането му от кошера, ползотворния цветен прашец трябва да се съхранява на тъмно. Слънчевата светлина намалява полезните му свойства. Много често той се продава в прозрачни опаковки, което не е правилно, затова ви препоръчваме да се сдобиете с него директно от пчелар. Цветния прашец започва да губи качествата си след около година, затова се снабдявайте само с малки количества, колкото са ви необходими.

И ако все пак ви остане неизразходвано количество, съхранявайте го в стъклен съд в хладилник, или на студено, в проветриво помещение. Ако решите, хартисалото ви количество цветен прашец можете да омесите с мед. Той е добър консерватор и ще запази по-дълго неговите целебни качества. Ако към един килограм мед, прибавите стотина грама цветен прашец и десет грама пчелно млечице, ще получите един много силен стимулатор за целия си организъм. Не бъркайте така полученото лекарство с метална лъжица. Вземайте само по една супена лъжичка на ден, а на деца може да се дава по чаена лъжичка.

Друг начин за приема на цветен прашец е като разтворите една супена лъжичка от него в една трета чашка вода. Може да го приготвите още от вечерта, или да изчакате сутринта да се разтвори около петнадесетина минутки. Ако вкусът ви е неприятен, заменете водата с прясно изцеден грейпфрут, или ако предпочитате, го объркайте в малко кисело мляко преди лягане и на сутринта ще е готово за приемане.

Специалистите препоръчват приема на цветен прашец да става сутрин на гладно, за да може организма ви да извлече най-голяма полза от лечебните му свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *