Ако не се лекува, гнойната ангина може да порази сърцето

Острият тонзилит, или ангината, е сериозно инфекциозно заболяване на сливиците и гълтача от вирусен или бактериален произход. Инфекцията се предава по въздушно-капков път от болни или здрави бактерионосители. Възпалителният процес обхваща цялата сливица. Гърлото, както и носът са първата бариера за инфекцията, атакуваща дихателната система.

Болният усеща болки в гърлото, особено при преглъщане. Температурата се покачва, езикът побелява, дъхът започва да мирише, болният има запек, липса на апетит и обща отпадналост. Ангината често се придружава от зачервени и подути сливици. След 3-4-5 дни от заболяването температурата спада, болките намаляват, гнойната материя постепенно изчезва, а сливиците избледняват и спадат. Болният се чувства по-добре. Ако обаче не се лекува, може да премине в гнойна ангина и да даде отражение върху сърцето.

Това заболяване се среща предимно през есенно-зимния сезон, тогава

то съпътства най-често някое основно простудно заболяване,

като настинка, грип и др., или през лятото, тогава то може да се яви самостоятелно.

Гърлоболът не се провокира, както се мисли, от прекомерното излагане на студ или от действието на вирусите на простудните инфекциозни заболявания. Доказателство за това са хора, които понасят силен студ без риск за здравето си, и такива, които не страдат от гърлобол въпреки контактите си с носители на вирусни инфекции. Освен това през лятото, когато студът не може да бъде изтъкнат като фактор, ангините се появяват внезапно, без видима причина, по-болезнени са и по-мъчно си отиват, отколкото през зимата.

Студът и болестотворните вируси са отключващи болестта фактори

само когато организмът вече е предразположен да боледува

Причината за гърлобола, както за обикновената кашлица, хремата и синузита се дължи още веднъж на общото замърсяване (интоксикация) на организма. Когато в тялото и по-конкретно в дихателните органи се натрупа голямо количество отпадъчни продукти (слуз) вследствие на силна употреба на слузообразуващи храни, на неправилно хранене, лоши хранителни навици, запек, стрес, силни психични изживявания и др., организмът се претоварва, неговите нормални функции се нарушават и той се разболява, като се засягат областите, които са замърсени най-много и където той е податлив, в случая дихателните органи.

Това разболяване обаче трябва да се счита като благотворна реакция от страна на организма, защото това е единственият начин, по който чрез активизиране на защитните си сили той може да очисти самостоятелно замърсените места. Възпалението на гърлото е част от тази очистителна реакция.

Често се случва по време на ангината или веднага след нея да се развие

миокардит (възпаление на сърдечния мускул),

друг път настъпва разрушаване на сърдечните съдове, възпаление на ставите, увреждания на бъбреците. Възпалението на ставите и уврежданията на сърцето често са свързани с едно от усложненията на ангината, а именно ревматизма. И не на последно място, последствия от ангина могат да бъдат възпаления на тъканите около тях, фарингит, синузит, отит (възпаление на глътката, носните кухини и ухото).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *