Алергичната кашлица – симптоми и лечение

Кашлицата е често срещана и в много случаи, е един от първите симптоми, който ни кара веднага да се обърнем към лекар. Ако продължи повече от седмица е задължително да се потърси специализирана помощ.

Страшно ли е кашлянето?

Кашлянето няколко пъти през деня е нормална реакция на организма чрез, която той се опитва да премахне ненужния секрет и да изчисти дихателните пътища.

Необходимо е да му се помогне, да се отстранят чуждите тела, бактерии и вируси. Не е желателно кашлицата да бъде потискана. За да се облекчи работата на белия дроб, е необходимо секретите да се втечнят. Най-простата и достъпна рецепта, е като се пият постоянно топли билкови чайове и вода.

Как дишаме?

Дихателната система е чувствителна и често се засяга от алергични болести . Те могат да въздействат върху носа, ларинкса, белите дробове, трахеята и други. Алергичните заболявания са следствие от свръхчувствителност към различни вещества, които дразнят организма. Честите промени в климата и цветния прашец, предизвикват често пъти алергична кашлица при много хора.

Какво представлява алергична кашлица?

Алергичната кашлица може да бъде следствие и от алергичен ларингит и/или трахеит. Тя се появява най-често през нощта. Симптомите, които се наблюдават при нея са наличие на суха и дразнеща кашлица, която е мъчителна и лаеща. Предизвиква дори събуждане. Сутрин се вижда успокояване и подобряване. През следващите нощи постепенно намалява. Но след няколко месеца отново се появява. Възможно е да бъде по-дълготрайна и да се задържи повече от месец. Други симптоми сочещи към диагноза алергична кашлица са поява на ринит и алергичен конюнктивит. Повишаване на телесната температура отсъства.

Какво лечение може да се предприеме при алергична кашлица?

Ако кашлицата не преминава и има наличие на симптоми, подобни на тези, като при алергичната такава, е наложително да се посети незабавно лекар – имунолог. Той ще назначи тестове за определяне на чувствителността към различни алергени. Първата стъпка е ограничаване /избягване на достъпа до тези алергени. Това може да бъдат различни храни (киви, ягоди, ядки, шоколад, прясно мляко, грах и други), цветен прашец на цъфтящи дървета, треви и цветя, замърсен въздух, прах, животни и други. Изписват се различни медикаменти, в това число и хомеопатични. В краен случай, при екстремни ситуации, може да се използва инхалатор с бронхоразширяващо действие. При някои пациенти към лечението се прибавят антибиотици и урбазон.

Кой е най-застрашен от алергична кашлица?

При децата алергичната кашлица е много често срещана. Тя е придружена от симптоми характерни за вирусно заболяване – често кихане, силна хрема, запушен нос, понякога даже и повишена температура и т.н..

Лечението при децата е комплексно и включва няколко неща. Освен пероралния прием на медикаменти, може да се наложи да се използват средства за мазане на определени места, прием на билки, инхалации. Желателно е детето да бъде изведено от домашната си среда и да се заведе в някой планински или морски курорт. Препоръки кое е най-подходящото място за него, може да даде лекуващия лекар.

Алергичната кашлица не е страшна, ако се контролира с правилно лечение и се полагат грижи да се пази организма от дразнещите го алергени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Цветът на урината разкрива състоянието на тялото
Next post За защита на организма от вируси няма по-ефективно лекарство от сироп от хрян