Алергичната кашлица – симптоми и лечение

Кашлицата е често срещана и в много случаи, е един от първите симптоми, който ни кара веднага да се обърнем към лекар. Ако продължи повече от седмица е задължително да се потърси специализирана помощ.

Страшно ли е кашлянето?

Кашлянето няколко пъти през деня е нормална реакция на организма чрез, която той се опитва да премахне ненужния секрет и да изчисти дихателните пътища.

Необходимо е да му се помогне, да се отстранят чуждите тела, бактерии и вируси. Не е желателно кашлицата да бъде потискана. За да се облекчи работата на белия дроб, е необходимо секретите да се втечнят. Най-простата и достъпна рецепта, е като се пият постоянно топли билкови чайове и вода.

Как дишаме?

Дихателната система е чувствителна и често се засяга от алергични болести . Те могат да въздействат върху носа, ларинкса, белите дробове, трахеята и други. Алергичните заболявания са следствие от свръхчувствителност към различни вещества, които дразнят организма. Честите промени в климата и цветния прашец, предизвикват често пъти алергична кашлица при много хора.

Какво представлява алергична кашлица?

Алергичната кашлица може да бъде следствие и от алергичен ларингит и/или трахеит. Тя се появява най-често през нощта. Симптомите, които се наблюдават при нея са наличие на суха и дразнеща кашлица, която е мъчителна и лаеща. Предизвиква дори събуждане. Сутрин се вижда успокояване и подобряване. През следващите нощи постепенно намалява. Но след няколко месеца отново се появява. Възможно е да бъде по-дълготрайна и да се задържи повече от месец. Други симптоми сочещи към диагноза алергична кашлица са поява на ринит и алергичен конюнктивит. Повишаване на телесната температура отсъства.

Какво лечение може да се предприеме при алергична кашлица?

Ако кашлицата не преминава и има наличие на симптоми, подобни на тези, като при алергичната такава, е наложително да се посети незабавно лекар – имунолог. Той ще назначи тестове за определяне на чувствителността към различни алергени. Първата стъпка е ограничаване /избягване на достъпа до тези алергени. Това може да бъдат различни храни (киви, ягоди, ядки, шоколад, прясно мляко, грах и други), цветен прашец на цъфтящи дървета, треви и цветя, замърсен въздух, прах, животни и други. Изписват се различни медикаменти, в това число и хомеопатични. В краен случай, при екстремни ситуации, може да се използва инхалатор с бронхоразширяващо действие. При някои пациенти към лечението се прибавят антибиотици и урбазон.

Кой е най-застрашен от алергична кашлица?

При децата алергичната кашлица е много често срещана. Тя е придружена от симптоми характерни за вирусно заболяване – често кихане, силна хрема, запушен нос, понякога даже и повишена температура и т.н..

Лечението при децата е комплексно и включва няколко неща. Освен пероралния прием на медикаменти, може да се наложи да се използват средства за мазане на определени места, прием на билки, инхалации. Желателно е детето да бъде изведено от домашната си среда и да се заведе в някой планински или морски курорт. Препоръки кое е най-подходящото място за него, може да даде лекуващия лекар.

Алергичната кашлица не е страшна, ако се контролира с правилно лечение и се полагат грижи да се пази организма от дразнещите го алергени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Цветът на урината разкрива състоянието на тялото
Next post За защита на организма от вируси няма по-ефективно лекарство от сироп от хрян