Аронията – дар от природата с много важни витамини

Родината на това растение е Северна Америка, достигащо до 2-2,5 метра височина. Този храст е пренесен в Европа в началото на XVIII в., а в България идва през 70-те години на ХХ век. Наричат това растение арония. Устойчива е на ниски температури, взискателна към почвената влага и слънцегреенето.

Аронията има лъскави, не назъбени листа. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, които наподобяват миниатюрни ябълки.

В плодовете се съдържа много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.

Без проблем, приемайки арония можем да лекуваме редица болести на съвремието – диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Това, което помага е липсата на захароза в сока, а и наличието на сорбит прави аронията идеална напитка за страдащите от диабет. Интересната комбинация сок от арония и пектин пък освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали.

За хора с проблеми с холестерола в кръвта си е нужно да приемат по 50 мл., свеж сок от арония, три пъти дневно. Освен това това растение има защитен ефект срещу злокачествени заболявания.

Идеално средство за детоксикация на организма след лъче и химиотерапия. Препоръчва се пиенето на сок от арония и срещу високо кръвно налягане сок по три пъти на ден в продължение на 4 седмици. Лекува и редица други заболявания – кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

Освен вкусовите му качества сокът има и други полезни ефекти и свойства: aнтирадиационен ефект – необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони, телеманиаци, и в условия на други радиационни лъчения. Мощен антиоксидантен и мутагенен ефект – от 3 до 5 пьти по-силен от останалите витамини А, С, Е.

Доказан тонизиращ ефект има, защото повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разтройства и преумората, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.

Антисептични свойства на аронията са мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод – влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).

Чудесно средство срещу съвременните алергии. Използва се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм. Най-подходящ за бременни, деца, диабетици, активни спортисти, ползуващи големи количества изкуствени стимулатори. Незаменим при пречистващи организма диети. В съчетание с плод или натурален ябълков сок, стимулира мощно очистващо действие на кръвоносната и отделителната системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *