Аронията е суперхрана, която вдига имунитета

„Американка по произход, но гражданка на света“ – крилатата фраза се отнася не за жена, а за една от най-разпространените и ценни суперхрани – аронията. Освен че е невероятен ценен плод, тя е изключително адаптивна за развитие към различни географски ширини, затова е популярна и с посочената фраза.

Принадлежи към семейство „Розови“ и расте като храст, достигащ до 3 метра. Познати са 15 вида арония, но са създадени и множество декоративни хибриди. В източните региони на Северна Америка се срещат три вида, наречени според цвета на зрелия плод: червена, черна и пурпурна арония. И трите разновидности виреят у нас. Растението е пренесено в Европа в началото на 18. век, а в България – през 70-те години на миналия век. Най-добре се развива в планински и полупланински райони.

Устойчива е на ниски температури и не се напада от болести и неприятели. Единственият й недостатък е, че на вкус е много стипчива. Затова не се препоръчва да се консумира директно, но е идеална за вино, сладко, ликьор, сок, компот, сок и концентрат за разреждане. Какво прави аронията суперхрана. Тя е богата на витамини – най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени.

Ценният плод се слави като силен имуностимулант, а пресният сок помага за нормализиране на високото кръвно. Здравните предимства на малките черни плодове не се ограничават до това. Те са чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при тях в сравнение с други горски плодове. Аронията съдържа още витамините С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма.

Разнообразието от макро- и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод, както и фосфор. Учени са установили, че във всяко плодче арония, което е с големина на грах, има и рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини. Това предимство също я нарежда в класацията сред най-ценните лекарствени растения.

Виновникът аронията да стане популярна в България е проф. Христо Крачанов. Ученият, който на 29 септември ще навърши 92 г., е посветил живота си на научни изследвания в областта на здравословните храни. След 6 години на проучвания, през 1984-та професорът започва производството на диетични напитки на базата на аронията. Той и екипът му първо правят сиропи, а през 1998 г. дават началото на натурални сокове от арония, къпина и ягода – богати на антиоксиданти, витамини и пектин.

През 2003 г. създава фирма за производство на натурални сокове, а в бизнеса участва и семейството му. Технологията на производство на напитките е уникална и запазва всички полезни компоненти на плодовете. Проф. Христо Крачанов е роден в Пловдив. Завършил е ВХТИ-София през 1954 г. Две години по-късно внедрява технология на карбамид-формалдехидните смоли и изделия от тях в тогавашния Градски промкомбинат, както и в „Капитан Дядо Никола“ – Габрово. Бил е асистент във ВИХВП-Пловдив, сега УХТ. През годините е бил ръководител на катедрите по органична химия и биохимия, както и ръководител на лабораторията по биологично активни въглехидрати в Пловдив.

Въпреки многобройните си полезни свойства аронията има и недостатъци. Затова, преди да се консумира, е добре да се направи консултация с лекар. Оказва се, че при някои хора може да навреди, вместо да помогне. Или както е думата – „всеки медал има обратна страна“.

Ако здравият човек ще има само полза от аронията, то при някои заболявания тя може да причини значителна вреда. А лечебните свойства в някои случаи могат да се превърнат в здравословни проблеми. Така че способността на плодовете на това растение да понижават кръвното налягане може да бъде полезна при хипертония, а при човек, страдащ от хипотония, да причини влошаване на състоянието. Освен това ефектът до голяма степен зависи от индивидуалните характеристики на организма, така че трябва да се внимава, ако никога досега не сте използвали арония или продукти, приготвени от нея.

Йодът, съдържащ се в плодовете на аронията, със сигурност е полезен – но при някои заболявания на щитовидната жлеза допълнителният прием на този елемент в организма може да причини усложнения. Поради факта, че плодовете й съдържат много аскорбинова киселина, е строго забранено използването им при проблеми с лимфата и кръвоносната система, тъй като това може да провокира образуването на кръвни съсиреци. Кръвоспиращите свойства и способността за повишаване на коагулацията на кръвта са нежелан ефект за тези, които страдат от тромбофлебит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Яжте кисели краставички и кимчи срещу стрес
Next post Балсам при напукани устни с бадемово и кокосово масло