Артишокът – вкусният трън за младост и пъргав ум

Артишокът представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение, наподобява много т.нар магарешки бодил с тази разлика, че има големи виолетови или бели месести чашки. Стъблото достига до 1 метър височина.

Гостът от Франция може да бъде открит през цялата година в търговската ни мрежа. За родина на екзотичния зеленчук се приема Средиземноморието, но той се радва и на голяма популярност в Америка (Калифорния), където е пренесен от испанските заселници през 1600 години. Като лечебно растение е бил познат още на древните народи. Древните гърци и римляни го използвали като хранителна добавка и като средство за профилактика на различни заболявания. Едва през 1920 год. започва усилено производство и употреба на зеленчука.

А ето и кои са част от ползите му:

Подобрява състоянието на черния дроб

Екстрактът от листа на артишок може да предпази черния ви дроб от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. Освен това той стимулира производството на жлъчен сок, който пък отвежда вредните токсини от дроба. Изследване, проведено с 90 души с чернодробна стеатоза, показва значително подобряване на състоянието на всички участници след само два месеца ежедневен прием на 600 мг хранителна добавка с артишок. Отговорници за това са съдържащите се в растението антиоксиданти цинарин и силимарин.

Мощен антиоксидант е

В състава на артишока се откриват няколко от най-мощните антиоксиданти в природата – кверцетин, рутин, галова киселина и цинарин. Антиоксидантният потенциал на артишока го поставя сред водещите хранителни продукти, помагащи за превенция на оксидативния стрес в тялото. Тази му особеност помага артишокът да действа и за превенция на раковите заболявания. Много форми на рак се развиват вследствие на влиянието на свободните радикали в организма. Научни проучвания показват, че в по-високи дози антиоксидантите в артишока могат да потискат развитието на рак на гърдата и на чернодробен карцином.

Има диуретични свойства и подпомага храносмилането

Артишокът се използва и за регулиране нивата на холестерол в организма. Намаляват лошия холестерол. Растителните влакна в артишока са способни да регулират кръвната захар в организма. Този зеленчук помага и за проблеми с бъбреците, анемия, артрит, задържане на течности и при синдром на раздразненото черво.

Обостря мисловните процеси

Това растение разширява кръвоносните съдове заради съдържанието на калий. По този начин достига повече кислород до мозъка, което обостря мисловните процеси. Това го прави чудесно средство за повишаване концентрацията, мисловния процес, както и паметта. Освен това предпазва от високо кръвно налягане и риск от сърдечносъдови заболявания.

Как да го почистим лесно

Артишокът е много нежен зеленчук и при нарязването и почистване му е възможно да покафенее, както това се случва с ябълките. Затова хитър трик е да намажете ръцете с лимон.

Отрежете крайчето на артишока. Започнете да белите външните тъмни листа, докато не стигнете до крехките. После отрежете с нож края на листата в горната част.

С нож внимателно обелете стеблото, ако искате да го използвате. То е ядивно и може да се сготви заедно със сърцевината на артишока.

После срежете напречно на две, за да ви е по-лесно с лъжичка или с нож да издълбаете вътрешната част – тя не се яде.

Когато сте готови, потопете почистения артишок във вода с лимон, за да не покафенява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Сирената, които са подходящи за хора с непоносимост към лактоза
Next post Да ядем ли презрелите банани с тъмни петна? Истината за тях ще ви изненада