Атакуват ни гриповете „Дарвин“ и „Виктория“ тази година

Все още е рано за появата на първите респираторни вируси. Това ще стане след по-сериозно застудяване. Случаите нарастват постепенно от средата на октомври и някъде през средата на ноември се появяват първите отделни случаи на някои грипни вируси. В края на годината стойностите се вдигат сериозно, за да стигнат до епидемични такива в края на януари и февруари. Това прогнозира пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Неминуемо след 15 септември, когато се струпат учениците, ще има ръст на вирусите, защото контактите стават по-интензивни. Но това се случва всяка година, допълни доц. Кунчев.

Той заяви, че се очаква двата вирусни щама тази зима да са „Дарвин“-H3N2, който вероятно ще е епидемичен, и H1N1 „Виктория“. „Те са част от състава на ваксината и за щастие тази година ваксините, които осигуряваме за възрастни хора, са повече – над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се ваксинира“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Във връзка с бедствието, сполетяло Царево, Ангел Кунчев поясни, че винаги след наводнения има опасност от избухване на зарази.

„Имайте предвид, че щом се вдигне нивото на водата, тя залива и септични ями, и всякакви резервоари. По този начин каквото се съдържа в тях, попада в тази обхватна вода. Така че риск има, но според мен на този етап не е много висок. Причината е, че няма задържане на вода, както беше при други наводнения в страната. Тя се оттече бързо за 24 часа в реките и няма залети големи площи. Очистването ще стане по-бързо“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *