Ацерола – плодът с най-висока концентрация на естествен витамин С

Ацеролата е храст или малко дръвче, което произхожда от Централна Америка, Северна Южна Америка, Мексико и Карибите. Растението ражда плод, който е подобен на череша и при узряване има наситен червен цвят. Този плод е богат източник на витамин С. След откриването ѝ, тя е развъдена и в тропичните и субтропичните региони на света.

Растението представлява голям и гъст храст, който може да достигне до 4,5 метра на височина. Макар да вирее в ниски и дъждовни места, то издръжа и при засушаване. Ацеролите се нуждаят от защита от ветрове, защото коренната им система е близо до повърхността и лесно биват изтръгвани от силен вятър. Барбадосовата вишна започва да дава плад 2 или 3 години след като е поникнала. Тъй като 90% от цвета на растението пада по време на цъфтене, плодовитостта е много ниска.

Плодът съдържа най-концентрираният натурален източник на витамин С, сто пъти по-голям от съдържанието в портокалите. Ацеролата е и добър източник на витамин А (бета-каротин).

Узрялата ацерола придобива светло червен цвят, а вътрешността ѝ е мека и сочна с леко тръпчив вкус и жълта на цвят. Известна е още като барбадосова вишна, тропическа вишна или пуерториканска череша.

Ползите на ацеролата за здравето се дължат най-вече на наситеното количество витамин С. Колкото повече узряват плодовете, толкова повече витамин С се губи – а ацеролата узрява много бързо.

При проучване на различни плодове, съдържащи витамин С и относителните им количества, ацеролата превъзхожда почти всички останали. Съобщава се, че плодът има по-големи количества витамин С дори от портокала и ягодата.

Витамин С е необходим водоразтворим витамин и не се съхранява в организма, така че трябва да се приема всеки ден. Както витамин А и витамин С е известен антиоксидант, който помага да се предотвратят щетите от свободните радикали както и някои заболявания. Последните проучвания потвърждават, че ацеролата е доста богата на антиоксиданти. Витамин С също участва в изграждането на колаген, защитава мукусните мембрани и предотвратява скорбут.

Витамин С е важен за поддържането на имунната система и способността на тялото да се бори с инфекции, вируси и някои по-сериозни заболявания.

От всички изследвания върху ацерола, тези, които се фокусират върху витамин С, са най-задълбочени. Това потвърждава мястото й като изцяло натурален източник на витамин С, който може да се използва за подкрепа при настинка и грип.

Ацеролата най-често се приема за набавяне на витамин C, което я прави добър имуностимулатор. Подходяща е и за предотвратяване на недостиг от витамина, включително и лечение на скорбут (заболяване, причинено от дефицит на витамин С). Сега ацеролата е изключително популярна. Влага се в хранителни добавки и помага при настинка, диария, проблеми с черния дроб и други състояния. Освен това подпомага организма при зарастване на рани и фрактури, подсилване на кръвоносните съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *