Аюрведа ни съветва как да алкализирате тялото и ума си в 6 стъпки

Балансът в жизненоважен за здравословен начин на живот и състояние на ума и категоричен показател когато става дума за нивата на pH на тялото.

pH скалата в организма ни е алкална или кисела. Киселата среда е магнит за болести и за ранното стареене – нарушеният баланс в посока киселинност вреди на клетките на жлезите с вътрешна секреция, което компрометира всички други системи в организма.

В Аюрведа, класическите Питта страдания като стрес, гняв и нетърпение, може да предизвикат средата в организма да стане по-киселинна, а това води до симптоми като парене зад гръдната кост, киселинен рефлукс, дори косопад. На пръв поглед тези временни състояния може да доведат до сериозни заболявания като язва или хронично стомашно разстройство.

Скалата на pH варира от 1 (най-висока киселинност) до 14 (най-алкална среда) – 7 се приема за неутрална. Идеалното pH в човешкото тяло е между 7.30 и 7.45, което е леко алкална. Всяка цифра под тази показва, че средата е кисела, а това води до проблеми за органите. Лесно може да измерите нивото на собственото си pH с лакмусни ленти, които може да намерите в аптеките. Ако все пак сте изпитали известно неудобство от симптомите, които са описани вече, значи тялото ви се опитва да ви каже нещо по отношение на pH.

За щастие можем с прости средства и лесни начини да балансираме нашето pH. Древната наука Аюрведа предлага начини за поддържане на Питта равновесието и да се поддържа алкална среда в организма и в ума. Вижте 6 лесни начина от elle.bg как да го постигнете.

1. Опитайте да се жабурите с масло.

Това е един от най-евтините и лесни начини за балансиране на Питта и намаляване на киселинността, защото ензимите в тази необработена мазнина ще извадят токсините и излишната киселинност от устната ви кухина, като ще освободят имунната ви система от необходимостта да се бори с тях, което ще ви спаси от възпаленията.

Какво да правите: Една супена лъжица нерафинирано пресовано кокосово масло дръжте в устата си в продължение на 15 до 20 минути, след което го изплюйте. Това помага за балансирането на pH, а като бонус избелва зъбите по естествен начин, заздравява венците и изчиства кожата на лицето и около очите. Освен това е възможно да забележите прилив на енергия и яснота в ума.

2. Намалете кафето.

Приемете го – всички обичаме кафе сутрин, но в крайна сметка то повишава киселинността на организма. Ако все пак не може да се откажете от кафето, Аюрведа позволява да му се насладите, като намалите неговото вредно действие.

Какво да правите: Добавете млян кардамон към кафето преди да го сварите. Към количеството кафе за всяка чаша добавете 1/2 ч.л. кардамон на прах. Тази подправка съдържа химикали, които неутрализират киселината – това е натурално „успокоително“ за кафето ви.

Още един начин да елиминирате киселинността на кафето, е, като пиете сутрин на гладно чаша топла вода.

3. Хранете се с алкални храни.

Такива храни са тези, които помагат за алкализиране на организма – такива са плодовете, зеленчуците, зелен чай, маслини, див ориз – те най-много противодействат на киселинността на киселинизирането. Намалете драстично храни като месо, тестени, захар, млечни продукти и алкохол. Подобна диета ще се отрази благотворно на здравето ви, ще повиши имунитета ви, ще намали възпалненията в организма, ще помогнат на кожата да стане по-чиста и гладка.

4. Куркумата е ваш приятел.

В някои култури по света куркумата се приема като „подправка на живота“. Не е чудно, че в Аюрведа тя се изпозлва за балансиране на всички доши и е една от-най-добрите анти-Питта билки, която прочиства кръвта и черния дроб. Тази билка наистина има десетки ползи за здравето, така че е почти задължително да се опитате да я включите в ежедневното си меню. Един от начините е да я използвате като подправка към киноа или ориз, или към сотираните зеленчуци.

5. Променете начина си на мислене.

Според Аюрведа стресът и негативните емоции се проявяват физически в тялото под формата на киселинност. Постоянният стремеж към сърeвнование, самокритиката, гневът към несправедливостта. Познато е как тези психологически характеристики имат влияние над ума, а това съответно влияе върху тялото. Ето защо начинът на мислене е от решаващо значение за неутрализиране на киселинността на организма.

Какво да правите: Медитацията много помага за балансиране на ума, което включва йогистки дихателни техники. Особено дълбокото дишане през различни ноздри (Nadi Shodhana) има значително алкализиращото въздействие върху тялото и ума. Тези техники ще помогнат да балансирате биохимията в организма си и ще намалят стреса и тревожността.

6. Самомасажът е важен.

Древна техника на самомасаж, позната в Аюрведа, помага за извличането на токсините от кожата и помага за поддържането на киселинно-алкалното ниво в организма. Този масаж действа успокояващо и на ума и нервната система, като по този начин жлезите с вътрешна секреция са склонни да произвеждат по-малко хормони на стреса, които причиняват киселинност в тялото.

Какво да правите: Използвайте масажно кокосово олио, с което всяка сутрин масажирайте цялото си тяло с помощта на леки удари по крайниците и кръгови движения върху ставите. Два пъти в седмицата е необходимо да масажирате скалпа с кокосово масло – това „охлажда“ ума и успокоява Питта, което редуцира стреса и намалява косопада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *