Баба Билка се поддържа във форма с люти чушки

Недялка Барбулова е завършила за помощник-фармацевт през далечната 1967 година. 52 години е работила без прекъсване в единствената останала билкова аптека в Пловдив – тази до Тунела. Колегите на 78-годишната специалистка я наричат с умиление баба Билка.

Недялка е единствената дипломирана билкарка в града, която все още прави смески за всички, които предпочитат да се лекуват с даровете от природата. Намирам я между чувалите с билки и масата, на която е сложила везната и стар тефтер с рецепти, написани на ръка, пожълтели листчета и изрезки от вестници, които не си знаят годините, пише „Марица“.

С билкарство започнала да се занимава случайно. След като работила четири години като аптекарка в родния Крумовград, дошла в Пловдив заради мъжа си. Потърсила работа в тогавашното Аптечно управление и там, на първо време, й предложили да замества колежка, която учела задочно. Казали й, че ще е временно – за няколко дни, и после ще я преместят. Така попаднала в билковата аптека на Тунела.

„Като изтече срокът на заместването, пак отидох в Аптечно. Попитаха ме дали ми харесва да работя с билките, казах „да“ и така останах 52 години“, спомня си билкарката. Още в началото не се задоволила само с изпълняването на рецептите, изписвани от лекарите, а започнала сама да търси рецепти от стари билкари, вестници и списания. Помогнали й и знанията по фармакогнозия, която изучавала в Медицинското училище.

„В града само аз останах да работя като билкарка. Вече даже не казвам, че преди съм била аптекарка.

Мъчно ми е, че като си отида, няма да има кой да поеме моята работа

Няма желаещи от младите. Прашно било, миризмата ги задушавала, не можели да дишат, ноктите им се разваляли. Пък баба ти нито лак слага, нито тоалетите си пази от праха. Тук колегите ми викат баба Билка. Свикнала съм с тях. Сутрин нямам търпение да дойда в аптеката. Много си харесвам работата. Понякога нощем, като се събудя, и си мисля: Утре това ще направя, онова ще направя… Докато мога, ще работя. Дъщерята живее във Варна и все ми вика „стига“, ама на мен си ми харесва. И работата си обичам, и съм между хората“, разказва билкарката.

Освен традиционните билкови смески, които могат да се купят веднага в аптеката, ​Недялка прави и такива, които са за конкретни пациенти. „Всеки ден подготвям пакетите с най-търсените комбинации – за кашлица, за болно гърло, колики, за кърма, за спиране на кърма, кръвно, висок холестерол, диабет, простата, бъбреци, бебезан… много са. За някои болести, както е и при лекарствата, имам по няколко комбинации. Всичко правя. По заявка правя такива, които по-рядко се търсят – за забременяване – и за мъже, и за жени. Правя и против забременяване, и за мъже, на които, ще извиняваш, не им става пилето правя, за жени и момичета, които нямат цикъл, против уригване, напикаване…Ей в тоя тефтер е всичко. Откъде каквото съм чула, прочела, рецепти от стари доктори, които заварих тук като млада, от билкари и лечители… всичко е тук, в тази тетрадка. И непрекъснато допълвам“.

Последно, което е записала ​помощник-фармацевтката, е рецепта за шум в ушите. „Ето тук имам рецепта от един стар билкар, той сигурно се е споминал вече, бай Георги, живял на ул. „Ген. Колев“. Имам една и на баба Куна – за забременяване. Виж от колко години е, щом на мен ми е била баба тогава. Други са ми давали за посиняване на пръстите, за склероза, хемороиди, кървене на венци, сърдечна невроза, цистити, псориазис, подагра, чай за отслабване, диуретичен чай, за епилепсия, анемия, рак на гърдата, при хепатит, за апетит, разстройство, възпалени яйчници… Всички съм записала от кого съм ги взела. Така остават във времето и рецептите, и билкарите“.

Мъчно й е, че все по-малко се изписват билкови рецепти. Вече има модерни комбинации на хапчета, капки, които са по-лесни за приемане. „Има обаче хора, които искат да виждат,

че това, с което се лекуват, е истинско, от природата, без химия.

Виждат какво ще сложат в запарката. И ако не помогне, няма да навреди. Да чукам на дърво, досега, толкова години, нямам оплаквания. Връщат се хората, изпращат други и така. Сигурно има и някой недоволен, ама то и при лекарствата е същото – едни помагат, други – не. Това поне го виждаш, че е естествено“, разказва билкарката и допълва, че за да помогнат билките, трябва постоянство и дисциплина. По-трудоемко е. Не може на обяд да пиеш, вечерта да пропуснеш, или един ден да пиеш, а на следващия да пропуснеш. Билките трябва да ги свариш, да изчакаш да изстине отварата, да знаеш след колко минути да прецедиш… и така всеки ден. Не може да го направиш веднъж-два пъти в седмицата. Прясно трябва да е. И по-бавно действа – трябва да има натрупване. Затова хората предпочитат билкови капки и хапчета, че е по-бързо. Отварите обаче са безвредни и не дразнят стомаха…“, разказва баба Билка и обяснява, че и при чайовете е важно да знаеш пропорциите – от кое по колко да сложиш, кога и как да го пиеш. Показва стария тефтер и казва: „Ако някой има интерес да продължи това, което правя, ще му го дам, ако не – ще си го взема и с него ще си ме погребат“.

Добрата си физическа форма билкарката поддържа ​по интересен начин. „За да съм здрава, всеки ден ям люти чушки. Сутрин като стана, си правя някаква филийка с нещо и хапвам две люти чушки. И така всеки божи ден – сутрин, обед и вечер по две. Ама аз ги ям печени. Не ги обичам сурови. Не им усещам сладостта. Трябва да са ми вкусни. Да са направени с мерак. Пека, беля, махам дръжката, цепвам я отдолу и после ги заливам с копър, магданоз и чесън. После правя един друг бъркоч – оцет, олио, сол и захар. Нареждам ги в буркани и ги заварявам 5 минути. Тая година направих над 80 буркана. Имам внук, който учи във Варна – научил е всичките си приятели да ги ядат. Преди ​време живя в Англия 7-8 години. Там се запозна с едни филипинки – негови колежки. Като им каже, че си идва, поръчваха да им носи от моите чушки. Само това вземаше от тук. Всяка година съм в Поморие, с дъщерята, внуците, правнуците. Без буркана не тръгвам, защото още като отида, внуците ме питат дали нося“, разказва билкарката.

На стената, над везната, баба Билка си е сложила снимки на Ботев, Левски, Тодор Колев и няколко икони.

От „по-модерните“ обаче любимец й е Веско Маринов

Като видят колегите й, че ще идва в Пловдив, й подаряват билет за концерта.

Ден преди да се срещнем, направила точно 52 години в аптеката. Донесла питка със сирене за колегите. Подаде ми едно парче „за здраве“. Хубава беше питката на баба Билка. Сигурно заради щипката любов в нея.

Две глави лук и болното гърло минава до сутринта

Възрастната жена има записана рецепта за шипково вино, което е с най-много витамин С и силен антиоксидант: 500 г шипки, 500 г захар, 5 л вода, седи на топло една седмица, прецеждаш и пиеш, пише в стария тефтер.

Безотказен лек при настинка и болно гърло пък е лукът. „Изяждаш две глави лук и убиваш всички микроби. Вярно, че не само тези около теб, ами и ти не можеш да се понасяш, ама гърлото до сутринта ти се изчистено. Прави се с малко сирене и малко хляб, за да можеш по-лесно да го преглъщаш. При настинките и с лекарства, и без си болен между 5 и 7 дни. Без чай обаче не може“, споделя опита си билкарката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *