Бабини рецепти при зъбобол

Всеки, който я е преживявал знае – болката, причинена от болен зъб е ужасна и трудна за понасяне. Хубаво е, че вече много стоматологични клиники и ценрове предлагат спешна помощ по всяко време на денонощието.

Но ако все пак не можете да реагирате и светкавично да отидете на зъболекар, добре е да облекчите положението с няколко домашни бабини рецепти.

Смесете щипка черен пипер и 1/4 чаена лъжичка обикновена готварска сол. Ще получите лечебен прашец против зъбобол. Освен че помага при болки, той лекува повишена чувствителност на зъбите.

Карамфилът е не само чудесна подправка, а и изпитан народен лек при зъбобол. За целта сложете зрънце карамфил в болния зъб. Растението помага и при инфекции заради антисептичните си свойства.

Ако болката идва от оток по венците, а също и при стоматит и пародонтит, трябва да опитате да намалите напрежението в отеклите тъкани, като налагате на възпаления участък тампон, напоен с разтвор от готварска сол.

При зъбобол зъбът и мястото около него намажете много хубаво с една скилидка чесън. Според народните предписания е добре да сложите и друга скилидка в ухото, от страната, от която е болният зъб. Но все пак внимавайте с поставяне на каквото и да било в ухото. В тази категория се отнася и друга рецепта – настържете лук и чесън и смесете кашата със сол – в равни пропорции. Поставете сместа в кухината на болния зъб и покрийте с тампон.

Можете да облекчите болката и като жабурите с разтвор от сода бикарбонат, в който сте капнали йод. Със същата цел прикрепете към болния зъб парченце прополис (колкото грах), отгоре поставете тампон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.