Бабини рецепти при зъбобол

Всеки, който я е преживявал знае – болката, причинена от болен зъб е ужасна и трудна за понасяне. Хубаво е, че вече много стоматологични клиники и ценрове предлагат спешна помощ по всяко време на денонощието.

Но ако все пак не можете да реагирате и светкавично да отидете на зъболекар, добре е да облекчите положението с няколко домашни бабини рецепти.

Смесете щипка черен пипер и 1/4 чаена лъжичка обикновена готварска сол. Ще получите лечебен прашец против зъбобол. Освен че помага при болки, той лекува повишена чувствителност на зъбите.

Карамфилът е не само чудесна подправка, а и изпитан народен лек при зъбобол. За целта сложете зрънце карамфил в болния зъб. Растението помага и при инфекции заради антисептичните си свойства.

Ако болката идва от оток по венците, а също и при стоматит и пародонтит, трябва да опитате да намалите напрежението в отеклите тъкани, като налагате на възпаления участък тампон, напоен с разтвор от готварска сол.

При зъбобол зъбът и мястото около него намажете много хубаво с една скилидка чесън. Според народните предписания е добре да сложите и друга скилидка в ухото, от страната, от която е болният зъб. Но все пак внимавайте с поставяне на каквото и да било в ухото. В тази категория се отнася и друга рецепта – настържете лук и чесън и смесете кашата със сол – в равни пропорции. Поставете сместа в кухината на болния зъб и покрийте с тампон.

Можете да облекчите болката и като жабурите с разтвор от сода бикарбонат, в който сте капнали йод. Със същата цел прикрепете към болния зъб парченце прополис (колкото грах), отгоре поставете тампон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *