Бабин косъм – една билка, която вдига унгарска кралица на крака

Eдна билка излекувала кралицата на Унгария Елизабет от парализа. Висшата особа масажирала ставите си с маслото от нея. Сигурно ще се изненадате да научите, че става въпрос за розмарина.

Розмаринът е една много необикновена подправка. Родината на този вечнозелен полухраст е Средиземноморието. Още през древността подправката намира своето приложение. Може би ще ви е любопитно да научите, че тя дори е възпята в стиховете на великия английски поет и драматург Уилям Шекспир. Наричат я още „морска роса”, ливанче, индирлия и бабин косъм.

Розмаринът притежава общоукрепващо въздействие. Предписват го при изтощение след тежко боледуване, при простудни заболявания, херпеси и главоболие. Изключително много помага на стомаха, защото възбужда секрецията на стомашните жлези, което подобрява храносмилането. Отделителната система също се повлиява добре от него, а и стимулира жлъчната секреция.

Розмаринът има много характерен аромат, близък до този на боровата смола. Той действа ободряващо. Благодарение на тази подправка можем да освежим въздуха и едновременно с това да намалим количеството на болестотворните организми в него. Билката е полезна в борбата с грипа. Ако страдате от депресия и искате да се преборите с нея, може да си направите ароматерапия с масло от розмарин. То се използва и при мъчно заздравяващи рани, бяло течение, кожен рак, ревматични болки, ниско кръвно налягане, хронична умора или пренапрегнатост.

Хора, които имат разклатена нервната система, е добре да се възползват от маслото на „морската роса”. Приемат се орално по 1-2 капки от него. Настойка от листата на билката в комбинация с лавандула оказва положително въздействие при хора, преживели инсулт. Маслото от билката стимулира паметта и концентрацията. Установено е, че помага и при частична загуба на обонянието, речта и зрението. Има благоприятно влияние върху деца, които страдат от дефицит на внимание.

Специалистите препоръчват вани с масло от розмарин за активизиране на обмяната на течности в организма. Така стимулираме кръвообръщението и спомагаме за извеждането на мастни натрупвания от кръвоносната система. Розмаринът намира приложение в козметиката и спа терапиите.

Ако се правят компреси от розмарин, раните обикновено зарастват по-бързо. Може да се използва и за лечение на различни гинекологични заболявания. Действието на билката повлиява на болни от менингит, епилепсия, задух, сърдечни болки, болки в корема и червата, кожни обриви и умствена умора.

За лечение на пърхут можете да се изплаквате с настойка от билката след измиване на косата с шампоан или на сухо. Като стимулант срещу нервно изтощение и за успокояване на ставни и мускулни болки или артрит се препоръчва вана с няколко капки розмариново масло във водата. Можете да си направите масажно масло, като разредите етерично масло от билката с неутрално и втривате срещу болки в ставите и в мускулите. Втритото масло в скалпа стимулира растежа на косата, а в слопоочията помага срещу главоболие. За целта смесете розмариновото масло с бадемово, кайсиево или от жожоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *