Бабите от Радомирско се борят с всички вируси с тази рецепта

Чесънът (Алиум сативум) е растение с много доказани лечебни свойства и с право се нарича „суперхрана“. Той е от малкото билки, използвани още от древността не само за храна, а и за лекарствено средство.

Употребява се и в научната медицина, като нашата химико-фармацевтична промишленост произвежда няколко препарата за високо кръвно налягане, атеросклероза и др.

В народната медицина се прилага чесъна от незапомнени времена за борба с грип и вирусни инфекции, атеросклероза, като противогнилостно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекции, против високо кръвно налягане, като пикочогонно средство, при висок холестерол, астма и др.

Радомирското село Долни Раковец отдавна е прочуто с дългогодишните традиции в производството на чесън. Поради благоприятния климат и плодородни почви чесънът става едър и ароматен. Във всяка къща продължава да се сади чесън и местните хора го ядат сутрин, обед и вечер, пише zapernik.com.

Бабите в селото от незапомнени времена пазят рецепта за силен имунитет, която бори вирусите. Хората продължават да прилагат рецептата за долнораковско масло, защото се счита, че държи вирусите и болестите далеч от дома им.

Рецептата e известна в целия край.

Една глава чесън се смачква и се слага в паничка, добавя се оцет и олио (зехтин) и сол. Бърка се до получаване на консистентна смес и се консумира като разядка. При смачкването на скилидките се отделя водороден сулфид и алицин, който действа защитно в тялото. За да намалите чесновия мирис може да комбинирате с магданоз, копър, чай от мента и лимон или мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Тайната е разкрита! Как да забравите желанието за сладко
Next post Най-добрите домашни лекове при болки в ушите