Бабичева трева облекчава хроничен бронхит и хрема

Бръшлянолистната самобайка или популярна още като Бабичева трева е устойчиво, вечнозелено многогодишно тревисто растение с пълзящи ластуноподобни стъбла. Бъбрековидните листа имат ментов аромат. През пролетта и през ранното лято се появяват синьо-лилави тръбести цветове.

Растението е с добра покривност и е подходящо за засаждане под дървета и храсти в по-изо лираните части на градината.

Сортове и видове

Сортът „Variegata“ с изпъстрени с бяло листа се продава ка¬то пълзящо растение за отглеждане в саксии, има добра покривност през лятото, въпреки че е устойчив и може да се използва целогодишно с декоративни цели. Бръшлянолистната самобайка е подходяща за прозоречни сандъчета или за висящи на сянка саксии.

Местоположение – Предпочита добре дренирана, влажна почва на слънце или на сянка.

Размножаване – Най-лесно става чрез части от стъблата, които се вкореняват по всяко време през вегетацията. Растението се размножава и чрез семена, но това не важи за видовете с пъстроцветни листа, тъй като образуват леторасли с обикновени зелени листа. По-гъстите туфи се разделят напролет.

Грижи – Самобайката бързо завзема пространство, затова трябва да я контролирате.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте растенията, когато започнат да цъфтят и ги сушете на табли в топли помещения, далеч от слънчева светлина.

Употреба в медицината

Бръшлянолистната самобайка е билка, която облекчава хроничен бронхиален катар, бронхит и хрема, свързвана с катар, например в случаите на синузит. Етеричното масло съдържа пулегон, основна съставка на блатната мента (Menthapuleguim).

Този компонент стимулира маточната мускулатура и има токсично влияние върху черния дроб. И въпреки че количеството от това вещество в растението е по-малко в сравнение с блатната мента, трябва да сте особено внимателни, когато го използвате!

За безопасната и правилна употреба на самобайката се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност, опити за зачеване и при кърмене.

Любопитно!

Бръшлянолистната самобайка е била важна за производството на бира до XVI век, когато хмелът станал по-популярен. Освен това се прилагала като лекарство под формата на чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *