Бай Васил цери шипове с компрес от охлюви

Шиповете са костно-ставни израстъци, които се формират върху съществуваща вече кост, в зоната на дегенеративно изменения хрущял. Срещат се най-често при възрастни хора, които са се занимавали с тежка физическа работа, но често се появяват и в млада и средна възраст.

Появява се болка в тазобедрените и коленните стави, шията, гръбначния стълб, глезените и стъпалата. Болките са при движение, при ходене, които са по-силни сутрин и вечер. Нощем и при почивка болката намалява или отшумява. Пациентите се оплакват от недоспиване, отпадналост, главоболие, световъртеж, хронична умора. Лечението им е сложно и никога не обещава 100% успеваемост. Бай Васил Терзиев от малкото градче Садово обаче дава изпитана рецепта, която помага и е изцелила мнозина.

За целта се счукват върху найлон 4-5 охлюва заедно с черупките. Тъкмо сега им е сезонът, когато изпълзяват след дъжд. Мястото, където се намира шипът, се намазва със свинска мас и върху него се слагат охлювите заедно с найлона. Отгоре се поставя хартия и се прави превръзка като за компрес. Това се прави вечер и сутрин се маха. Процедурата се повтаря 4-5 дни и след известно време шиповете изчезват. Лично Васил е сред излекуваните по този метод.

Българският охлюв става все по-ценен у нас и зад граница като суровина за производството на лекарства и козметични продукти. Той се използва успешно в лечението на язви, гастрити, заличаването на белези и други. Лечебните свойства на сухоземните охлюви са известни още от древността. И римляните, и галите знаели колко полезни за човешкия организъм са месото и кръвта от тях. Установено е, че варените охлюви притежават успокоителни свойства, посочва той.

Също така е установено след дългогодишни изследвания, че в кръвта на охлювите се съдържа протеинът хемоцианин, притежаващ силни антитуморни и антибактериални свойства. Освен това той има и имуностимулиращи качества. След изследване на клетъчните и молекулярните компоненти е установено, че охлювът отделя секрет, чийто състав е близък до този на човешката кожа и поради тази причина той притежава регенериращо действие върху нея, което предизвиква също голям научен интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *