Без операция – как да стегнем кожата след раждане?

Първото, което правят повечето жени, когато детето напусне майчината утроба, е да си сложат ръката на корема, за да го пипнат. И усещат нещо, което не са и очаквали – провиснало, безформено, все още доста обемно, защото матката не се съкращава толкова бързо.

След това вниманието се измества от новите усещания от непознатото преди състояние – майчинството. Около месец по-късно все пак вниманието на младата майка се връща към нейното тяло.

Грижи за кожата след раждането

Чудодейни средства за възстановяване на кожата след раждане не съществуват. За връщане на временно загубеното ще трябва да се потрудим, и не трябва да очакваме бърз ефект.

Има жени, при които организмът е така устроен, че бременността минава леко, както и раждането, а след появата на детето на бял свят се възстановяват много бързо, без стрии и гънки по кожата.

За този „късмет” най-голям е приносът на генетиката, такива гени обаче не наследяват всички жени. Повечето млади майки трябва да полагат усилия, за да постигнат аналогичен резултат.

В зависимост от типа на хранене на детето младата майка коригира хранителния режим. За възстановяване на фигурата и на еластичността на кожата е необходимо да се ограничат някои храни, които да се заменят с други, по-полезни.

За жените, които са свикнали да спазват диети и като цяло да полагат усилия, за да са във форма, грижите за тялото след раждане не представляват особено затруднение. Просто трябва да се добавят няколко нови процедури.

И, разбира се, да се снабдим с търпение. Кожата не се стяга веднага, може да са необходими няколко месеца, в зависимост от индивидуалните особености. Обикновено след 6-8 месеца резултатът вече е удовлетворителен.

Ето какво трябва да се направи за тази цел.

Спиране на захарта и на въглехидратите

Излишната захар не само не помага за сваляне на излишни килограми, но и неблагоприятно влияе на синтеза на колаген и еластин, от които зависи еластичността и гладкостта на кожата.

Вместо захарни изделия е добре да похапваме по-често повече плодове и зеленчуци, зърнени, бобови, постно месо също ще са от полза.

Достатъчно полезни мазнини

Спирането на мазнините влошава състоянието на кожата. Ядки, студенопресовани масла, мазни риби, авокадо, маслини са източник на ненаситени мазнини, полезни за здравето и за кожата.

Професионален масаж

Това е наистина вълшебно средство за укрепване на здравето и благоприятно се отразява на състоянието на кожата. Правилният масаж с използване на специални масла прави чудеса.

Кожата не само по-бързо се стяга. Подобрява се нейната еластичност, става по-нежна и гладка.

Използването на специални средства и техники помага за избавянето от портокаловата кожа, за намаляване на стриите. Масажът също дава възможност да се отпуснем и да си починем, на което не би се възпротивила нито една млада майка.

Много е важно да намерим добър масажист. Най-добре е да се вслушаме в препоръките на добри познати, които са изпитали върху себе си способностите на масажиста.

Самомасаж с използване на полезни аксесоари

В краен случай можем да използваме масажна четка за баня със специални дървени колелца. Може да се използва по време на душ – вместо спарче, проблемните зони се минават с енергични кръгови движения на четката.

Четката леко дразни кожата и стимулира притока на кръв към нея, а за тази цел се подобрява храненето и постепенно се връща еластичността.

Физическа активност – кардио, силови упражнения и йога

Физически натоварвания подобряват кръвоснабдяването на тъканите, поради което възстановяването е по-бързо.

Стягат се не само мускулите, но и кожата възстановява тонуса си. Преди началото на тренировките трябва да се консултираме с лекар, за да се определи допустимото натоварване.

Към кардиото отнася бързото ходене, бягането от типа на джогинга, колоездене и плуване.

За силовите упражнения могат да са необходими леки тежести, но и без тях има достатъчно много упражнения за мускулите на корема и на гърдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *