Белези, стрии – практически съвети, натуропатия, витамини

Следа, която остава върху кожата след зарастването на някаква рана. Понякога се образува излишна тъкан, позната като белези или келеиди. Образува се най-често след инфектиране на раната или у хора, които са генетично предразположени към образуването на излишна зарастваща тъкан.

Белег причини

Белезите обикновено се появяват върху кожата в резултат на рана, произтичаща от следните ситуации.

  • Изгаряне,
  • Хирургия
  • Някои козметични процедури (като отстраняване на бенки, татуировки или пиърсинг),
  • Травма (включително ухапване от животни, порязвания и т. н.),
  • Акне.

Човешкото тяло винаги се възстановява, като лекува повърхността на раната. Въпреки това, когато зарастването вече е извършено, кожата на това място изглежда по-различно от преди. Здравата кожа в процеса на регенерация се заменя с груба съединителна тъкан, различна по вид и цвят. Колкото по-скоро започнете лечението на белега, толкова по-добър ще бъде резултатът.

Видове белези

Хипертрофичен белег

Хипертрофичните белези се характеризират със засилено образуване на съединителна тъкан по време на регенерация. Те се издигат над повърхността на кожата, образуват забележими неравности, но не надхвърлят раната. Образуването на този вид белег става при прекомерно производство на колаген от организма.

Келоиден белег

Причината за появата на келоидни белези днес не е напълно ясна. За разлика от хипертрофичните, келоидните белези могат да се разпространят извън раната. Обикновено това е ясно видим тръбен белег с неравномерни ръбове. Най-често келоидите се образуват на места с повишено напрежение, както и на шията и горната част на тялото.

Атрофичен белег

Атрофични белези – образуват се по време на развитието на малко количество съединителна тъкан. Най-често те могат да бъдат намерени след варицела и акне. Атрофичните белези обикновено са разположени под повърхността на кожата.

Лечение на белези

Начини за естествено премахване на белези

Следи от рани и малки драскотини или белези от акне могат да бъдат напълно елиминирани дори у дома, като се използват народни средства. Но не забравяйте, че във всяка ситуация, преди да започнете да се освобождавате от белези на лицето, се препоръчва да се имат предвид следните три фактора:

Своевременно отстраняване на белези. Пресният белег се поправя по-лесно от по-старите белези.

Отношение на пациента. Не е лесно да се излекува кожата от белези, така че ще е необходимо време, за да се извършат напълно лечебните процедури. Може да отнеме няколко години, за да се отървете от сложен дефект колкото е възможно повече.

Внимателен подход. Само специалист трябва да избере метод на лечение. За да се справите успешно с дефицит, трябва да се консултирате с доверен лекар.

Практически съвет при белези

• Осигурете правилно зарастване на раните: почиствайте всички порязвания и драскотини и леко овлажнявайте раните с масло, съдържащо витамин Е.

• Не белете коричките на раните.

Хранене при белези

• Добре подбраната храна е от особена важност за бързото образуване на новата, здрава тъкан. Яжте много белтъчини (месо без тлъстини, риба, нискомаслени млечни произведения, зрял фасул, соя) и прибавете към храната си много цинк: съдържа се в месото без тлъстини, рибата, дреболиите, пълнозърнестия хляб и зърнените храни, тиквеното и слънчогледовото семе, бразилския орех и фъстъците.

• Вземайте витамин Е: 100-400 ui дневно.

Натуропатия, холистична терапия

• Веднага след като раната започне да зараства, я мажете с крем от невен. Използвайте нова тубичка, за да сте сигурни, че е стерилна.

Масаж при белези

• Масажирането на белега с масло с витамин Е може да има добър ефект.

Специализирана помощ при белези

• Масажът може да омекоти тъканите и да изличи старите белези.

Традиционна медицина при белези

• Инжектирането на стероиди в удебелената новообразувана тъкан може да намали големината и удебеляването на белега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *