Билката, която пречиства дебелото черво и сваля кръвното

Билката, която пречиства дебелото черво и сваля кръвното

Семената на тази билка пречистват дебелото черво и целия храносмилателен тракт. Освен това оказват положителен ефект върху нивата на кръвното, захарта е холестерола.

Семената на билката plantago ovata (живовляк), известни още като псилиум, се отличават с високо съдържание на фибри. Този вид билка се среща предимно в Индия. Псилиумът е най-известен като естествен лаксатив. Проучванията показват, че този елемент има положителен ефект върху сърцето и панкреаса, съобщава изданието The Health Site.

Тъй като псилиумът е силно разтворим във вода, когато попадне в тялото, той активно започва да абсорбира вода. След това консистенцията става подобна на гъсто вещество с известен вискозитет, което не се усвоява в тънките черва. Това свойство на добавката позволява да се регулира функционирането на стомашно-чревния тракт, да се намали холестерола и да се насърчи загубата на тегло. Фибрите в състава на псилиума помагат за справяне с диария и запек.

При контакт с течността в червата псилиумът образува съединение, което е добър помощник за намаляване на апетита, което от своя страна насърчава загубата на тегло. Здравният портал допълва още, че са проведени редица изследвания, които показват, че приемането на 10 грама от добавката преди закуска и обяд значително намалява чувството на глад и позволява бързо да се почувствате сити.

Също така, допълнителният прием на псилиум води до факта, че тялото получава повече фибри, позволява ви да намалите телесното тегло и да премахнете излишните мазнини. Това се дължи на факта, че фибрите се комбинират с мазнини, както и с жлъчни киселини, и активно ги отстраняват от тялото. Този процес помага за намаляване на нивата на холестерола, тъй като черният дроб започва да го произвежда самостоятелно, за да попълни жлъчните киселини.

Фибрите в псилиума имат благоприятен ефект върху работата на сърцето и помагат за понижаване на кръвното налягане, което елиминира риска от сърдечни заболявания. Фибрите в псилиума са силно абсорбиращи, те абсорбират вода, като по този начин увеличават плътността и обема на изпражненията, което забавя преминаването им през дебелото черво. Тъй като тази хранителна добавка е пребиотик, тя има благоприятен ефект върху храненето и растежа на бактериите в червата, което позволява да се подобри микрофлората в тях

Изданието отбелязва още, че са доказани положителните свойства на псилиума при диабет . Когато се приемат допълнително с храна, фибрите помагат за контролиране на гликемичния отговор на организма към захарта, съдържаща се в храната. Веществото помага за намаляване на инсулина и кръвната захар, което води до нормализиране на общия показател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *