Билката Шипиче при гастроентерит, диария или за овладяване на силна менструални болки

Билката Шипиче при гастроентерит, диария или за овладяване на силна менструални болки

Шапичето, познато още като Цариче, е растение, произхождащо от Европа и Гренландия. Вирее в хладни райони и е издръжливо на много ниски температури.

В миналото се е смятало за магическо растение, а росата от мантията му се е смятала за част от магическото вещество, наречено философски камък. Алхимиците смятали, че водните капчици, събрани от листата, могат да превърнат някои метали в злато и да излекуват всяка болест. Оттук и латинското му име – Alchemilla vulgaris – показва използването му в алхимията и вулгарис означава общ и се отнася до неговата повсеместна природа.

Често я наричат ​​„женска билка“, защото лекува някои женски болести. Листата се използват за облекчаване на симптомите на менопауза (като горещи вълни и нощно изпотяване) и менструални проблеми (регулира менструалния поток и облекчава болката). В някои случаи на ендометриоза, която води до прекомерно кървене, Царичето може да тонизира и изсушава утробата. Някои жени пият чая от листата през седмиците след раждането, за да помогнат на матката да възвърне силата и формата си.

Шапичето съдържа стягащи вещества и танини, които имат много ползи за здравето. Може да се използва за заздравяване на рани (дори рани, заразени с гангрена), помага и при кожни проблеми като обриви, акне, порязвания. С билката може да се третират ухапвания и ужилвания от насекоми. Всичко, благодарение на изсушаващия ефект върху тъканите. Ползите от билката Шапиче включват също лечение на подуване и възпаление, храносмилателни проблеми, лека диария. Някои хора поставят листата под възглавницата, за да насърчат по-добър сън.

Народни наименования на билката

Горниче, длановка, лъвска стъпка, огърлица, плашеница, попова чашка, пресеклица, слезовка, шапиче, цариче, шйпище.

Действие на Шапиче стрък

Кръвоспиращо, антидиарично, противовъзпалително.

Приложение на Шапиче стрък

При обилна менструация, бяло течение, болки в органите на малкия таз, сърбеж на вулвата, при кръвотечение от носа, рани и циреи, конюнктивити, жлъчни и чревни колики, диарии.

Начин на употреба на Шапиче стрък

Запарка от 2 чаени лъжички билка с 250 мл вряла вода се прецежда и се пие за един ден или се ползва за промивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *