Бирата ни хидратира, тя е богат източник на разтворими фибри

Бирата е популярна с това, че хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес. Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия.

За последните 10 години повечето от тези медицински публикации са дело на испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид. Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване. Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно.

Освен, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировки. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат До това заключение са стигнали и учените от Катедрата по социология в Университета в Маями.

Организираният от американските учени експеримент показва, че жените, които консумират бира, спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет стандартни чаши бира на месец са свързани с увеличение с 2.0 % на вероятността човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.

Наскоро учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след спортни натоварвания. Пробиотиците имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, която е съвкупност от различни бактерии. Доказано е, че те възстановяват баланса на стомаха, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата. Често се приемат под формата на добавки, напитки и храна, като добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че консумацията на пиво в умерени количества способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.

Според най-новото проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университет, процесите на ферментация и различните щамове дрожди определят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него, по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.

Бирата е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Те се извличат от клетъчните стени на ечемика. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и способстват за неговото бързо възстановяване след физически натоварвания и укрепването на имунната система. В пивото има благоприятно съотношение между някои основни минерали – сравнително високо съдържание на калий -35.5 mg на 100 ml бира и ниско на натрий -4.5 mg на 100 ml.

Установено е също, че бирата е богат източник на силиций, който лесно се усвоява от организма, и е доказано, че именно пивото е основният източник на този минерал в хранителния режим. Но все пак не бива да се забравя, че пълният набор елементи, важни за здравето, не може да бъде набавен от един единствен източник.

С тези публикации учените за пореден път представят нетрадиционни и неочаквани ефекти от умерената консумация на пенливата напитка. Резултатите от подобни иновативни научни проучвания за пивото отново доказват защо трябва да се изследват съдържащите се в бирата близо 900 съединения и хранителни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо не трябва да спите с глава в посока север?
Next post Хидратиращи напитки за летните жеги