Бобът – източник на витамини, минерали, протеини

В България различните видове боб могат да минат за национално ястие, тъй като често присъства на нашата трапеза.

Оказва се, че е познат на човечеството още от древни времена. Не само заради вкусовите му качества, но и заради здравословните ползи от неговата употреба, боб се хапва на всички континенти.

Използва се при правенето на козметика, дори се използва като лекарство. По-специално за този продукт е, че съдържа аргинин. Това вещество е много полезно за хора с диабет. Използването на хранителните зърна помагат за намаляване на нивата на кръвната захар, поставяне на метаболитните процеси в инсулиноподобен ефект на тялото. Също така е полезно за диабетици да се смесва боб и листа от боровинки.

Бобът е в състояние да осигури успокояващ ефект върху нервната система. Антибактериалните му свойства предотвратяват зъбен камък. Подходящ е за консумиране за хора болни от туберкулоза, атеросклероза, заболяване на сърдечно-съдовата система и хипертензия. Високата концентрация на минерали, витамини, протеини, могат да бъдат отнесени към боба в категорията на медицински и хранителни продукти.

Особено ценни са ястия от фасул през пролетта – зимния период, когато продуктите, консумирани от хората са с много намалено ниво на витамини. Самото ядене помага да се нормализира секрецията на стомашния сок, да се разтварят камъни в жлъчката. Антимикробните свойства на зърната придават благоприятен ефект върху хода на възпалителни заболявания на черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *