Бодежите в рамото – сигнал за тежка болест

Ракът на белия дроб по правило няма очевидни симптоми, докато туморът започне да метастазира. Поради това възникват трудности с ранната диагностика и в резултат на това с успешното лечение. Има обаче няколко признака, които показват развитието на заболяване в горната част на белия дроб – тумор на Панкост.

Според Cancer Research UK този вид рак причинява много специфични симптоми, най-честите от които са силна болка в рамото. В допълнение промените в лицето могат също да показват наличието на тумор. Сред тях са пролапс на клепачите, малка зеница и липса на изпотяване от едната страна на лицето.

Специалистите обясняват, че тези състояния са причинени от факта, че туморът притиска нерва, идващ от шията.

Освен това ракът на белите дробове може да се прояви чрез промени в пръстите. По-специално крайните фаланги доста често се увеличават и ноктите започват да се огъват много. Според Cancer Research UK четири от 10 души с недребноклетъчен рак на белия дроб имат този симптом, но само четири от 100 са с малък клетъчен рак.

Често срещаните симптоми на злокачествен тумор включват постоянна кашлица и утежняване с течение на времето, респираторни инфекции, които периодично се връщат след лечението, болка по време на дишане, постоянни задух, умора, загуба на апетит и тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *