Болката в петите изчезва с лед

Болката в петите може да се дължи на разнообразни причини – неудобни обувки, прекомерно стоене или повече разходки, липса на калций и др. Преди да посегнем към болкоуспокояващите, можем да опитаме с домашни средства за облекчаване на болезненото усещане.

За облекчаване на болезнените ходила, може да се използва лед. Необходимо е да се замрази вода в пластмасова бутилка, която да се увие с памучна кърпа. След като седнем на стол, бутилката се поставя под свода на едното ходило.

С леко притискане бутилката започва да се търкаля напред и назад. След 5 минути тя следва да се прехвърли и на другия крак. Нерядко болката в петите е сигнал за плантарен фасциит – възпаление на фасциите и подкожните тъкани на ходилото.

В тези случаи от полза е редуване на топла и студена вода върху ходилата. Топлата вода подпомага кръвообращението, а студената намалява възпалителните процеси.

Необходимо е краката да се потопят в гореща вода, да постоят там за няколко секунди, след което да се извадят и да се преместят в студена вода. Това следва да се направи пет пъти, за да се облекчи болката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Цирозата на черния дроб удря хората между 45 и 54 г.
Next post Как да преборите пердето на окото с мед