Болката е приятел! 5 ранни симптома на висок холестерол

Високият холестерол може да се прояви по много начини. Болката в определени части на тялото е възможно да показва наличието му и повишен риск от сърдечни заболявания. Холестеролът е жизненоважен за образуването на клетъчните мембрани, витамин D и някои хормони. Въпреки това наличието на твърде високите му нива в кръвта може да има тежки последици за цялостното здраве.

Ранните признаци, за които трябва да внимавате, включват:

  • ангина пекторис, болка в гърдите
  • гадене
  • силна умора
  • изтръпване или студенина в крайниците
  • болка във врата, челюстта, горната част на корема или гърба

Проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на Националния институт по здравеопазване на САЩ, анализира връзката между серумните липиди и болките в кръста, пише actualno.com.

Данните на 258 367 доброволци, отговарящи на условията, са били анализирани, за да се изследва връзката между болката в кръста с липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL), липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL) и съотношението LDL/HDL.

Проучването установява, че ниският HDL и високото съотношение LDL/HDL са значително свързани с болки в кръста. Изследването също така показва, че болката в гърба може да означава висок холестерол.

Друго проучване изследва случай на коремна болка и натрупването на холестеролови естери.

„Болестта на натрупването на холестеролови естери (CESD) е изключително рядка дислипидемия. Пациентите с CESD често имат нетипични оплаквания, включително коремна болка, чревна подвижност, колит и кръвните изследвания обикновено показват абнормна чернодробна функция “, казват авторите на изследването. Болката в гърдите, особено от лявата страна, показва запушване на кръвоносните съдове около сърцето и висок холестерол, поясняват още учените.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 11 минути ежедневна физическа активност намаляват риска от ранна смърт
Next post Лекар обясни кога постенето може да бъде опасно за здравето