Болка в тези 4 части на тялото е знак за висок холестерол

Болка в тези 4 части на тялото е знак за висок холестерол

Както много пъти са отбелязвали специалистите, холестеролът в определена мярка е нужен на организма, използва се за образуване на клетъчните мембрани, витамин D, някои хормони. Но високото му ниво подлага човек на по-голям риск от сърдечен пристъп или инсулт, тъй като се запушват артериите и се нарушава нормалният кръвоток при снабдяване с кислород.

Ако усетите болка във всяка една от тези четири области на тялото, не ги игнорирайте, тъй като така се проявява проблемът, препоръчват медици. Според тях най-голяма опасност за здравето представлява повишеният холестерол, включващ липопротеините с ниска плътност, т.нар. лош холестерол.

Именно неговите частици са склонни да се натрупват в артериите, повишавайки риска от сърдечносъдови патологии. “Усещането на болка в шията, в челюстта, в горната част на корема или в гърба може да е признак за опасно високо ниво на “лошия” холестерол”, гласи експертно мнение в популярно британско издание.

На здравите хора над 20 години кардиолозите препоръчват да проверяват нивото на холестерола си на всеки 4-6 години. Ако в семейството сте имали случаи на повишен холестерол, сърдечни пристъпи или инсулти, следва да го проверявате по-често. Лекарите предупреждават, че натрупването на холестерол дълго време може да се случва и безсимптомно. А за неговите късни стадии са характерни следните прояви:

– епизоди на внезапна болка в гърдите;

– крайна умора;

– задух;

– изтръпване или студенина в крайниците.

Един от най-добрите методи за борба с повишения холестерол е употребата на мазна риба, наситена с омега-3, в количество не по-малко от две порции на седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *