Болки в коляното – най-ефикасните лекарства и народни рецепти

Болка в коляното – какво помага при този проблем? Коляното е една от ставите в човешкото тяло, която е подложена на ежедневно натоварване. Много са причините, поради които в даден момент коляното или колената започват да болят – за кратко, за по-дълъг период от време или непрестанно.

10 от най-честите причини за болка в коляното

Изброени на кратко, ето кои са някои от основните причини, водещи до появата на болка:

 • разкъсване на кръстосаните връзки (предни или задни);
 • разкъсване на колатералните връзки;
 • скъсване на менискуса;
 • разкъсване на капсулата на ставата;
 • разтягане на лигаментите или на сухожилията на колянната става;
 • изместване на колянното капаче;
 • фрактура на някоя от костите, които изграждат колянната става;
 • свободно движение в ставата на фрагменти от кост или хрущял, които са се отчупили при травма;
 • появата на кървене в ставата;
 • възпаление на торбичките с течност около колянната става, познато като бурсит.

10 заболявания, които предизвикват болка в коляното

Ето кои 10 са сред често срещаните заболявания, предизвикващи болка в коляното:

 • различни форми на артрит – ревматоиден или реактивен артрит, септичен артрит, остеоартрит, гонартроза;
 • подагра;
 • лупус;
 • туберкулозен гонит или туберкулоза на колянната става;
 • остеомиелит, засягащ колянната става;
 • киста на Бейкър – заболяването се изразява в образуването на киста, изпълнена с течност, зад самата колянна става;
 • болест на Хофа – натрупване на рехава мастна тъкан около колянната става в резултат на чести травми;
 • болест на Осгуд-Шалтер – наблюдава се основно при момчета на възраст от 8 до 14 години;
 • фибромиалгия;
 • рак на костите.

Това са само част от състоянията и заболяванията, които могат да предизвикат болка в коляното. При много от хората, които се оплакват от подобно неразположение, причината се оказва коренно различна.

Когато коляното боли при ходене

Въпреки че не може да се говори за една и съща причина за болка в коляното при ходене при всички пациенти, много често става дума за т.нар. „коляно на бегач”. Медицинският термин за състоянието е пателофемурален синдром. Характеризира се с остра, нетърпима болка при опит за движение. При хронифициране на състоянието тя може да стане по-тъпа, но постоянна.

Болката се предизвиква от контакта между колянното капаче (пателата) и бедрената кост (фемура). Триенето, което се получава, травматизира тъканите под пателата. Може да предизвика не само дразнене, но да доведе до инфекция и до размекване на самия хрущял, което в терминологията се среща като хондромалация. Усещането е за болка в едното или в двете колена, която се засилва при ходене, изкачване на стълби, спортни натоварвания.

Самото състояние се определя като тип спортна травма. Предизвиква се от чести, повтарящи се движения в коленете с една и съща траектория. Именно поради това се смята, че пателофемуралния синдром се среща най-често при спортисти, но и при млади жени.

За да се потвърди със сигурност, че болката в коляното се дължи на пателофемурален синдром, трябва да се извърши обстоен преглед. След локализиране и определяне на типа й може да се пристъпи към конкретно лечение.

Когато коляното боли при ставане

Болка в коленете при ставане могат да предизвикат както разнородни травми, така и не едно или две заболяния. Честа причина за това състояние е гонартрозата.

По своята същност гонартрозата се изразява с болка във вътрешната страна на коляното или непосредствено зад капачката. Най-често тя се появява при ставане, но още при изкачване на стълби и други движения, водещи до свиване на коленете.

В началните етапи на болестта най-често се говори за болка, предизвикана от натоварване. При покой тя изчезва. На по-късен етап обаче тя не се свързва с конкретно натоварване – болката става постоянна. Не отшумява дори при продължителна почивка.

В някои случаи може да се появи оток на ставата. В други да се ограничи възможността за сгъване и разгъване на коляното. Ако не се вземат своевременни мерки, гонартрозата може да доведе до хипотрофия на четириглавия мускул на бедрото, изкривяване на подбедрицата или деформация на самата става.

За да се определи със сигурност, че болката в коляното е предизвикана от гонартроза, следва да се извърши преглед от страна на ортопед-травматолог.

Когато коляното боли при покой

Свикнали сме да говорим за болка и неразположения, появили се при движение и натоварване. Случва се обаче коляното да боли и в състояние на пълен покой.

Една от честите причини за болка в коляното, непредизвикана от конкретно натоварване, е бурсит. По своята същност бурситът представлява възпаление на околоставната торбичка.

Често бурситът засяга колянната става. Появилото се възпаление в коляното предизвиква дразнене на тъканта, която е разположена от вътрешната страна на ставата. Самата тъкан загрубява, а течността в торбичката се увеличава. Това повишава налягането. В комбинация и със загрубелите стени се предизвиква дискомфорт и болка.

Бурситът може да бъде остър – да се появи внезапно със силна болка и да премине след адекватно лечение. Може и да хронифицира. При второто състояние оплакванията обхващат по-дълъг период от време, като най-често се появяват на пристъпи.

Причините за развитието на бурсит най-общо се разглеждат като травма, инфекция или отлагане на микрокристали.

Не следва обаче да се поставя самостоятелна диагноза дори оплакванията да съвпадат с някои от тези, изброени по-горе.

Лекарства при болка в коляното

Когато се появи болка в коляното, тя започва да определя дневния ритъм. Движението е трудно, ограничено, коства усилия. За да се справят с това състояние мнозина се доверяват на иновативни методи. Пример за популярен продукт е универсалният уред за премахване на болката Стоп Пейн, който вече се продава и у нас.

Традиционалистите обаче се обръщат към медицината. За облекчаване на болка в коляното най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Именно поради това в редовете по-долу ще разгледаме основните характеристики на този тип медикаменти. Ще обърнем внимание на механизмите, чрез които се справят с най-честите заболявания и състояния, които предизвикват болезненост в едното или двете колена.

Основното действие при прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е насочено към блокиране на ензима циклооксигеназа (СОХ). Въпросният ензим води до синтез на простагландини. Тези химични вещества отговарят за защитните реакции на организма, като едновременно с това предизвикват болка и повишаване на температурата.

По своята същност НСПВС се делят на няколко основни групи в зависимост от активната съставка:

 • на основната на оцетна киселина и нейните производни – в това число влизат диклофенак, етодолак, ацеклофенак и други;
 • на основата на пропионова киселина и нейните производни – ибупрофен, кетопрофен, декскетопрофен и други;
 • оксиками – пироксикам, мелоксикам и други;
 • други НСПВС са още глюкозамин, нимезулид, хондроитин сулфат.

Когато НСПВС се приемат заради болка в коляното, ефектът е облекчение, блокиране на възпалението и понижаване на температурата, ако такава се е появила.

Смята се, че действието на този род медикаменти помага в две основни посоки:

 • облекчава болката в ставите, в това число и в колянната става, при спортни травми, навяхвания, изкълчвания;
 • дългосрочен прием на НСПВС се препоръчва за лечение на повечето видове артрит, в това число и възпалителните му форми – ревматоиден артрит, остеоартрит. Прилага се и при хронични болки.

Препоръчително е НСПВС да не се използват при пациенти с прекаран инфаркт, инсулт, при неконтролирана хипертония, при болни от диабет, при доказана алергия. Чернодробните, бъбречните и някои сърдечни заболявания също са предпоставка болката в коляното да не се лекува с този род медикаменти.

С особено внимание терапия с НСПВС следва да се прилага при лица с проблемен стомах и при такива, които страдат от синдром на раздразненото дебело черво.

5 от популярните лекарства при болка в коляното

Някои от най-често използваните лекарствени продукти при болка в коляното са следните:

 • Диклак – един от често предписваните у нас продукти е Диклак. Препаратът е аналогичен на Диклофенак, като и двата влизат в групата на НСПВС.
 • В аптечната мрежа лекарството може да се намери под формата на таблетки, гел или ампули, които се инжектират. При болка в коляното се използва приоритетно Диклак гел, който се нанася локално. Втрива се в болезнения участък и води до сравнително бързо облекчаване на болката и възпалението. Продуктът не бива да се прилага за повече от една седмица. Не се нанася и ако в участъка има открито нараняване;
 • Напроксен – характерен представител на НСПВС. Като такъв при приема му им редица предупреждения от възможни нежелани реакции. Предписва се за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрит, при възпаления на тъканите около ставите, при бурсит, при подагра;
 • Нурофен – продукт от групата на НСПВС, който се използва за разнороден тип болка. Ако болката в коляното не е свързана с конкретно заболяване, а се дължи на травма или претоварване, често изборът на обезболяващо пада именно върху този препарат;
 • Пиаскледин – това е сравнително нов продукт, които обаче се препоръчва все по-често. Той се приема под формата на таблетки най-вече при различни артритни заболявания на бедрото и коляното. Голямо негово преимущество е начинът му на действие. Има забавен и продължаващ ефект, благодарение на който болката в коляното не се усеща за по-дълъг период. В същото време, Пиаскледин не вреди на стомаха и бъбреците, каквито са предупрежденията при голяма част от НСПВС;
 • Профенид – при болка в коляното се използва и Профенид, ако тя е предизвикана от хронично ревматоидно заболяване с възпалителен характер. Някои видове артрози също се лекуват с продукта, като трябва да се вземат предвид възможните странични ефекти.

5 домашни компреса при болка в коляното

Предлагаме ви 5 изпитани компреса, които облекчават болката в коляното:

 • компрес с жълта глина – натуралната жълта глина е познат лек заради съдържащите се в нея лечебни минерали. Компресът се приготвя, като към суха глина се добавя хладка вода. Сместа, която се получава, трябва да се остави гъста и да се нанесе на дебел слой върху коляното. Болното място се омотава с предварително затоплен вълнен плат. Компресът се оставя да действа за през нощта, а на сутринта се отмива. За да има ефект, процедурата се повтаря всяка вечер в рамките на една седмица;
 • компрес със свинска мас – заради затоплящия ефект, който има свинската мас, се използва за облекчаване на болката в коляното. Тънък слой прясна свинска мас се нанася върху коляното, като се покрива с памучен плат. Отгоре се пристяга с друг плат от вълна и се преспива с компреса. С цел постигане на облекчение, процедурата отново се повтаря 7 дни;
 • компрес с хрян – компрес с листа от хрян се приготвя, като голям пресен лист от растението се залива с вряла вода. Докато е още топъл, се поставя върху болното място. Покрива се с подходяща хартия и се омотава с топла кърпа. Оставя се да действа за 5 минути, след което се премахва. Трябва да се има предвид, че компресът с хрян носи моментно облекчение при остра болка. При хора с чувствителна кожа обаче не бива да се прилага за повече от 5 минути, защото може да предизвика изгаряния;
 • компрес с картоф – срещу болка в коляното се приготвя и компрес от картофи. За целта се сваряват няколко средни картофа заедно с обелките. Намачкват се до получаването на хомогенна смес. Нанасят се върху болезненото място. Върху тях се поставя подходяща кърпа. С така нанесения компрес се прекарва нощта;
 • компрес със зелево листо – прясно зелево листа се намачква леко и се поставя около коляното. Пристяга се с подходяща кърпа и се оставя за през нощта. На сутринта отокът и болката значително ще са намалели.

5 билкови отвари при болка в коляното

Ако решите да приемате билкови отвари с цел да намалите болката, възпалението и отока в коляното, то народната медицина дава много предложения. Повечето рецепти са с доказан ефект, като в същото време нямат нежелани реакции. Ето и нашите предложения:

 • отвара от дафинов лист – подходяща е за всякакви ставни болежки, в това числи при болка в коляното. Приготвя се, като 25 листа дафинов лист се кипват за 5 минути в половин литър вода. Оставят се да киснат за няколко часа. Изпива се на малки глътки в рамките на деня. Прилага се поне 3 последователни дни;
 • отвара от черен оман – с листа от черен оман се приготвя отвара, която помага при много оплаквания. Използва се и за облекчаване на болки в коленните стави, като намалява възпалението и отока. За приготвянето на отварата са необходими 500 мл вода и 1 с.л. от билката. Отварата се вари 10 минути. Приема се по 100 мл преди хранене по 4 пъти на ден;
 • отвара от пореч – с цел намаляване на възпалението на колянната става се приготвя отвара от пореч. Растението е богато на антиоксиданти и витамини, което допълнително подпомага възстановяването на тъканите и хрущялите;
 • отвара от вечерна иглика – при болка в коляното, предизвикана от ревматоиден артрит, помага вечерната иглика. Приема се по няколко пъти на ден;
 • отвара от градински чай – билката е позната още като салвия. Ползите й се дължат на това, че тя освобождава тялото от вредните радикали, което намалява болката.

5 домашни мехлема при болка в коляното

За облекчаване на болка в коляното популярни са и някои рецепти за домашно приготвени мехлеми. Ето 5 от тях:

 • мехлем с мумио – ако можете да си набавите мумио, си пригответе ефикасен мехлем срещу болка в коляното. За целта 5 грама мумио се разбъркват със 100 грама пчелен мед. С така приготвената смес се масажират болните зони преди лягане;
 • мехлем с мед – за приготвянето му са необходими 100 грама пчелен мед, горчица на прах, сода бикарбонат и готварска сол. Съставките се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С мехлема се маже коляното веднъж на ден, като ефектът е затоплящ и облекчаващ болката;
 • мехлем с жълтурче – към 50 грама прясно набрани смлени листа от жълтурче се добавя около половин литър слънчогледово олио или студено пресован зехтин. Оставя се за 2 седмици в подходящ стъклен съд. След това се прецежда и се използва за разтривки на коляното по няколко пъти на ден;
 • мехлем с жълт кантарион – по 1 с.л. жълт кантарион, бял равнец и коприва се мелят до получаването на хомогенна смес. Към тях се добавя 1 с.л. разтопен бял вазелин. С така приготвения мехлем се масажира коляното преди лягане;
 • мехлем с медицинска жлъчка – с медицинска жлъчка можете да се сдобиете от почти всяка аптека. За приготвянето на мехлем за облекчаване на болка в коляното се разбъркват равни количества медицинска жлъчка, амоняк, зехтин, мед и алкохолно-йоден разтвор. Изсипват се в буркан с плътно затваряне. След разбъркване се нанася с масажни движения върху колянната става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *