Болни сте от COVID? Забравете за алкохол, пийте само вода

Хората с коронавирус трябва да наблегнат на пиенето на вода, да забравят за алкохола и да ограничат количеството солена храна в менюто си. Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с Ковид. В болниците лекарите следят това, но вкъщи хората трябва внимателно да избират какво да ядат и пият докато се лекуват. Тези на домашно лечение трябва да се откажат от солените храни и алкохолните напитки.

„Ако, не дай Боже, се разболеете след заразяване с коронавирус, тогава трябва да поддържате водно-солевия баланс в тялото си. Трябва да избягвате солени храни. Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така – и това е най-важното – е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото“, коментира лекарят-терапевт Филип Кузменко пред радио „Спутник“.

В допълнение към дехидратацията, солените храни също правят кръвта по-плътна, което е вредно в състояние на инфектиране с коронавируса.

„Солената храна не помага на кръвта ви да бъде по-рядка. Солените храни помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоностни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19”, заключи Кузменко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *