Боровинките подобряват когнитивните функции и паметта

Екип от учени от King’s College London и University of Reading публикуваха резултатите от ново проучване. Те откриха, че яденето на боровинки като част от ежедневната диета може да доведе до забележими подобрения в човешкото здраве, според статия, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition .

Експертите са доказали, че яденето на шепа боровинки (около 180 грама плодове) дневно в продължение на три месеца подобрява паметта и когнитивните способности. Освен това ускорява реакциите и понижава кръвното налягане.

Участниците в проучването са 60 души на възраст от 65 до 80 години. Част от доброволците консумират напитка, съдържаща 26 грама лиофилизирани диви боровинки на прах всеки ден, докато другата част приемат плацебо. В началото и в края на тримесечния експеримент е измерено здравословното състояние на всеки доброволец и получените данни са сравнени.

Резултатите показват, че участниците, които консумират горски плодове на прах, имат по-точна памет и са по-внимателни, а също така имат по-ниско кръвно налягане. Специалистите отдават този ефект на антоцианините – полифеноли, открити в горските плодове, които също присъстват в ягодите, малините, червеното грозде и други лилави зеленчуци.

Учените отбелязват, че нивото на антоцианинови метаболити в урината на доброволци, които са приемали праха, се е увеличило след 12 седмици употреба, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 7 начина за контрол на високото кръвно чрез храненето
Next post Ендокринолог: Само пълнозърнестият хляб е полезен!