Босилекът облекчава колита, премахва газовете

Още един антиоксидант се подвизава сред билките. Това е босилекът и той помага на нашето тяло да се бори с процесите на стареене.

За тази подправка се носят много поверия и легенди. Според индийците босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. Малко познато е, че в Древен Египет са го използвали при балсамирането на мъртвите. А в Римската империя стрък босилек е бил знак за изразяване на любов.

Мексиканците пък вярват, че стръкче босилек в джоба ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Любопитното е, че през средните векове в Европа хората са смятали, че под босилека се развъждат скорпиони. Всъщност от гръцки името на тази билка се превежда като „крал”, а според индийската религия това е свещен аромат.

Освен в кулинарията босилекът притежава и силни антимикробни и антиоксидантни свойства, което освен вкусен го прави и полезен. Извлеченото масло се използва за медицински нужди. Доказано помага при главоболие, кашлица и чревни проблеми, а нашата страна се оказва износител на най-качественото в света масло от канелен босилек. Това масло е основна съставка на много лекове, които се използват в Аюрведа.

Билкари твърдят, че босилекът има антисептично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Използва се и при спазми. Успешно се прилага при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Но тези, които приемат подправката в големи дози, трябва да знаят, че е токсичен. При проблем, свързан с кожни обриви и отоци, може да се налага направо на проблемното място.

Освен това се бори и срещу нахалните комари. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от дома ви. Според българската народна медицина сок от пресни листа на босилек се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

Тази билка дразни стомашните жлези и възбужда апетита. Тя се използва за лечение на бактерицидно и противовъзпалителни болести като стафилококи и тифозни бактерии. Прилага се и при заболявания на устната кухина, хроничен гастрит и колит, цистит, уретрит. Притежава антиспастично действие при хроничен бронхит с кашлица. Босилекът е много полезен за премахване на болки при метеоризъм (газове в червата). Засилва се сърдечната дейност при заболявания на миокарда.

Билката се използва като отвара: 1 с. л. изсушен босилек се залива с 300 мл кипяща вода и се вари 1 минута. Кисне се 30 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл след хранене. При възпалителния в устната кухина тази отвара се използва за жабурене и гаргара: 5 – 6 пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *