Бум на отравяния с въглероден оксид от печките през зимата

През зимния сезон в “Пирогов” всяка година отчитат бум на отравянията с въглероден оксид. Това е газ, който се образува при непълното изгаряне на горива – въглища, нафта, керосин, дървесина и др. Най-опасен е за възрастните хора и децата.

Отравянето с въглероден оксид се проявява със стягане, тежест и пулсации в главата, шум в ушите, световъртеж, притъмняване пред очите, тръпки по тялото, гадене, повръщане. При такива симптоми и съмнение за контакт с въглероден диоксид човек трябва без отлагане да напусне помещението, в което се намира и да се обади на тел. 112.

Правилно е да разхлаби дрехите си, особено в областта на шията. Най-важното е да си осигури непрекъснат достъп на чист въздух. Когато друг е пострадал, трябва да се изведе от помещението и да се разтрие с енергични движения тялото му.

Поставете на главата и гърдите му студен компрес или бутилки със студена вода. Ако човекът е в съзнание, дайте му топъл чай или кафе. Колко тежко е засегнат, може да познаете по кожата и зениците.

Основание за тревога има, ако тялото е зачервено, а зениците – разширени. Не забравяйте, че понякога отравянето с въглероден диоксид се проявява постепенно, за дълъг период от време. При липсата на лечение може да настъпят сериозни проблеми със сърцето и нервната система. Обикновено всичко това се случва поради небрежност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *