Бучка в гърдата – защо се появява и как да се предпазите

Неоплазма (тумор) на млечната жлеза при жените е патологична пролиферация на тъкан, състояща се от качествено променени клетки на гърдата.

Неоплазмите на гърдите са както доброкачествени, така и злокачествени. До 80% от всички тумори на гърдата са доброкачествени. Промените в млечната жлеза се делят на дифузни и локализирани.

Локализирани са:

  • фиброаденом – една от формите на възловата мастопатия, състои се от обрасла жлезиста и съединителна тъкан, възниква на фона на хормонален дисбаланс
  • киста – е капсула с течно съдържание, разположена в каналите на млечната жлеза, възниква на фона на хормонален дисбаланс
  • интрадуктален папилом – локализиран в каналите на зърното
  • липома – тумор, състоящ се от мастна тъкан

Бучка в гърдата – причини

Причина за това може да е киста (известна още като фиброциститна болест), втвърдяване на млечните жлези (фиброаденома, тумор в жлеза или във форма на жлеза), доброкачествен тумор или рак. Симптомите се изразяват в образуването на бучки, втвърдени или меки пространства, промени в големината на зърната, цвета на кожата и формата или увисването на гърдите и набръчкване на кожата. Болката е рядкост. Повече от 80% от образуванията по гърдите не са ракови, но всички трябва да са прегледани от лекар.

Бучка в гърдата – симптоми

Често срещна женска при болест на гърдата е мастит. Маститът, който се състои в образуването на вътрешна супорация, може да бъде както остър, така и хроничен.

Първият вид заболяване възниква, като правило, по време на кърменето, което допринася за стагнация на млякото, както и за влизане в инфекцията на гърдата чрез пукнатини в зърната.

Мастит се характеризира със следните симптоми на следните симптоми:

  • Покачващи се температури
  • Увеличаване на аксиларните лимфни възли;
  • Остра гръдна болка;

Друга болест на гърдите, която се проявява много често при жените е мастопатия. Това е доброкачествена възпалителна промяна, обикновено развиваща се в резултат на хормонални разстройства. Признаците му са бучки в гръдния кош, болката и изхвърлянето от зърната.

Доста честа форма на болест на гърдата е киста на гърдата. Това заболяване обикновено се случва и поради хормонална недостатъчност, силен рисков фактор по-специално е злоупотребата с перорални контрацептиви. В резултат на това в гръдния кош се формират пълни с течности кухини.

Не е изненадващо, че болестта на гърдата, като рак, е най-страховитият. Ситуацията се усложнява от факта, че в първите етапи болестта може или да не се прояви изобщо, или да даде симптоми, наподобяващи признаци на мастопатия. Ето защо при най-малкото подозрение за наличието на ракови клетки е необходимо да се подложи на допълнителни изследвания сканирания като кръвни изследвания, мамограми, ултразвукови биографии. Това ще помогне да се направи правилна диагноза.

Рискови фактори при бучка в гърдата

Фамилна история

Основният рисков фактор за развитие на рак на гърдата е наличието в семейството на случаите на това заболяване.

BRCA генни мутации

– 3% от всички жени (в Израел това са предимно жени от ашкенази и иракски произход) имат генетични мутации BRCA, което увеличава риска от развитие на рак на гърдата в млада възраст.

Хормонозаместителна терапия в менопаузата

Хормонозаместителната терапия, ако се прилага на жени по време на менопаузата в продължение на 5 или повече години, увеличава риска от развитие на рак на гърдата с около 50%.

Алкохол и мазнини

Наднорменото тегло, богатите на мазнини храни и алкохол са трите известни фактора, които увеличават риска от развитие на рак на гърдата и други видове рак.

Предпазване от бучка в гърдата

Хранителните съвети по-долу предпазват от бучки в гърдите.

Лечение на бучка в гърдата

• Носете сутиен.

• Преглеждайте гърдите си след всяка менструация.

Хранене при бучка в гърдата

• Болки и бучки в гърдите се разсейват у някои хора с увеличената употреба на витамин А (съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък и нискомаслените млечни продукти) и на бета-каротин (съдържащ се в тъмнозелените, наситеножълтите и оранжевите зеленчуци; цветно зеле, спанак, моркови, кайсии, праскови).

• Витамин Е подпомага усвояването на витамин А (витамин Е се съдържа в растителните мазнини, семките, покълналата пшеница, орехите, плодовете на авокадо, пълнозърнестия хляб и варива, спанака, цветното зеле, аспержите, сушените сливи). От друга страна, опитайте и с увеличена доза витамин Е – 200 мг. дневно. (Но преди това се консултирайте с лекар дали не страдате от високо кръвно налягане.)

• Жени с ниско съдържание на селен са подложени на по-голям риск за развиването на фиброциститна болест ни гърдите. Селенът се съдържа в пшеницата и ориза, овесените ядки, птичето месо, нискомаслените млечни продукти, крехките меса, дреболиите, рибата и морските деликатеси.

• Лекарства на основата на масло от вечерна иглика помагат за ограничаването на бучките в гърдите: вземайте 5OO мг. два пъти дневно.

• Бучките в гърдите увеличават размерите си при наличието на мазнина. Ограничете мазнините в храната и увеличете целулозата (пълнозърнени храни, зеленчуци, плодове и бобови растения). Това ще намали естрогена в организма, което ще доведе до понижено хормонално съдържание в гърдите.

• Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да намалите килограмите.

• Намалете употребата на кофеин (кафе, чай, шоколад, коли).

Упражнения при бучка в гърдата

• Упражненията стимулират кръвообращението в гърдите, което помага да се изчистят токсините. Редовните разходки, плуването, спортовете с ракети и аеробиката са полезни занимания.

Традиционна медицина при бучка в гърдата

• Гърдите трябва редовно да се преглеждат от лекар или медицинска сестра, най-добре, когато отивате за натривка. Обикновено се извлича течността от кистите, а другите образувания се премахват по хирургически път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *