Бърза диета за отслабване с вода – има ли трайни резултати?

Бърза диета за отслабване с вода – има ли трайни резултати?

Научният екип, начело с Криста Варади – преподавател по кинезиология и хранене в Илинойския университет – анализира 8 проучвания върху водното гладуване. Целта е да се оцени въздействието от този вид диета върху телесното теглото и върху други метаболитни фактори.

Изследователите установяват, че диетата с вода води до забележима загуба на тегло в краткосрочен план. Хората на водно гладуване за 5 дни са свалили между 4 и 6% от теглото си. Тези, при които диетата с вода е продължила от 7 до 10 дни – между 2 и 10%. А предприелите отслабване с вода за 15-20 дни – между 7 и 10%.

Дотук добре, но има едно голямо „но“ – едва няколко проучвания проследяват дали участниците възвръщат загубеното тегло след края на водното гладуване.

Едно от тези проучвания показва, че участниците възстановяват килограмите си за период от 3 месеца след приключване на 5-дневна водна диета.

Други две проучвания сочат, че доброволците възвръщат само част от теглото след края на водното гладуване
Тук обаче следва да се отбележи, че изследваните лица са насърчавани да ограничат калорийния прием след приключване на водната диета.

Що се отнася до останалите метаболитни фактори – данните и от 8-те проучвания са категорични, че ползите от диетата с вода са краткотрайни. Стойностите на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар бързо се връщат на нивото отпреди началото на водното гладуване.

По отношение на страничните ефекти – те са подобни на тези при периодичното гладуване (главоболие, безсъние). Не са наблюдавани сериозни нежелани последствия като метаболитна ацидоза или смърт.

При участниците с диабет тип 1 и 2 не са установени странични ефекти от диетата. Здравословното им състояние обаче е внимателно проследявано и дозата на инсулина е коригирана по време на диетата с вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *