Бъркате думи – проверете мозъка си

Невролозите назоваха пет признака, които могат да предскажат за развитието на деменция и други опасни заболявания. Ако забележите такива промени в близките си – особено, ако са по-възрастни хора или в себе си, тогава ви препоръчваме да се консултирате с невролог възможно най-скоро и да си направите необходимите изследвания.

Забравяне

Ако човек започне да забравя скорошни събития, алгоритмите на обичайните действия, правилното поведение, това е тревожен сигнал. Такива признаци могат да бъдат предвестници на когнитивно (интелектуално) увреждане.

Поява на несръчност

Често това е в резултат от объркване в познати ситуации. Например, човек взема купа супа и не осъзнава веднага как да започне да се храни. Или ако трябва да се облече, започва да се суети, не знае какво и как трябва да направи.

Нарушения на речта

Започва да засича по време на разговор, затруднява се да подбере нужните му думи. Нарушения на двигателните умения, тоест двигателната активност и последователността на движенията.

При развитие на деменция хората започват да изпитват затруднения, на първо място, при изпълнението на малки движения. Трудно им е да закопчаят копчета или ципове върху дрехите, да пишат с химикалка и т.н.

Световъртеж

Говорим за виене на свят, което се е появило внезапно и не отшумява. Причините за виене на свят, както при по-възрастни, така и при по-млади хора, могат да бъдат много различни. Не бива веднага да си мислите, че това са непременно предвестници на деменция. Въпреки това, много е важно да се обърне внимание на този проблем и да се определи причината. Това може да бъде хипертония или да е следствие на силен стрес.

Възможно е проблемът да се крие и в малките промени във веществото на мозъка, включително в мозъчния ствол. Най-опасното състояние е инсултът на стъблото или нарушеното кръвообращение в задните области на мозъка. Но такова съдово разстройство, като правило, в допълнение към виенето на свят, се придружава от други забележими симптоми – нарушения в речта и двигателните умения, в симетрията на лицето.

Полезен съвет

Какви изследвания трябва си направите, ако имате съмнения за проблеми с паметта?

Ако описаните симптоми са се появили, тогава е необходимо да се определи състоянието на веществата в мозъка и съдовете, които го хранят. Най-надеждните данни дават съвременните методи, като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Също така, е важно да се определи състоянието на сърдечната дейност, тъй като има така наречените кардиогенни нарушения на церебралната циркулация. За тази диагноза се използва кардиологично оборудване. По-специално, Холтер мониторинг на сърдечната дейност.

Освен това, е необходимо да се определи състоянието на основните показатели на кръвта: нивото на агрегация на тромбоцитите, гликиран хемоглобин и холестерол. Всички тези прегледи и тестове са безплатни, ако са предписани от личния лекар или с направление за специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *