Бялата ружа – антибактериално лекарство и храна

Това многогодишно сивозелено тревисто растение носи научното наименование Althaea Officinalis, което в превод означава „официалният лечител“. Може да я видите да расте по влажни и мокри места, като ливади и блата. Използвана е за лечение от преди повече от 2500 години. Интересно е, че листата на бялата ружа, но също така и основата й се използват като лекарство, но и като храна.

Още древните римляни и египтяни са използвали корените на растението като зеленчук, а за най-бедните в Сирия – това е бил начин за препитание. Любопитно е, че листата на бялата ружа са с по-различен химичен състав от корена. Те съдържат флавоноиди, като кемпферол, кверцетин и глюкозиди, кумарин (скополетин) и фенолни киселини, сирингова киселина, кафеена киселина, салицилова киселина и ванилова киселина. Както вече споменахме растението се използва като лекарство. Използвано е, за да лекува кашлица и болки в гърлото, но и за напукана кожа и малки рани. Това африканско растение намира голямо приложение в медицината.

Здравословните ползи от бялата ружа са много. Полизахаридите в листата и корените й облекчават дихателните пътища и имат успокояващ ефект върху възпалените мембрани в устата и гърлото, когато страдаме от болки в гърлото. Антибактериалните й свойства пък предотвратяват понататъшно възпаление. Чай или отвара за гаргара от бяла ружа премахва сухотата в устата и възпалението в гърлото.

Това далеч не е всичко. Тя се използва и при лечение на определени нарушения в храносмилането, включително киселини, лоша перисталтика, язвен колит, язва на стомаха и болестта на Крон. Механизмът, по който успокоява възпаленото гърло, се прилага по същия начин и за стомашно-чревната лигавица. Тук трябва да отбележим, че редовната консумация може да помогне при колит и да предотврати стомашни язви от перфорация. Специалисти твърдят, че помага и при респираторни заболявания като астма. Билкарите смятат, че бялата ружа се бори успешно с инфекциите, като по този начин стимулира имунната система. Увеличава белите кръвни клетки и се използва за лечение на настинки, пресипналост, диария и дизентерия. Хора, борещи се с високите нива на кръвна захар могат да използват растението, защото то намалява нивата. Това е доказано с изследвания върху мишки.

Ружата освен това е полезна и при възпалени бъбреци или наличието на камъни в тях. Тя намалява инфекцията и болката, помага и за по-лекото преминаване на камъни в бъбреците. Изключително ефикасна се оказва при лечение на абсцеси, артрит, пчелни ужилвания, за избелване на зъбите и зарастване на рани. Екстракт от растението се добавя и в кремове, като по този начин лекува възпалителните състояния на кожата – екземи и контактен дерматит.

Ружата действа като клей, като създава плътно лепкаво вещество, което обгръща мембраните. Екстрактът от растението индуцира фагоцитозата – процес, при който някои клетки поглъщат бактерии, мъртви тъкани или други твърди частици, като по този начин ускорява процеса на оздравяване, а клеят остава непроменен, докато достигне дебелото черво, което прави бялата ружа успешна за лечение на нарушения в храносмилането.

Растението може да бъде намерено под формата на тинктури, капсули и чай. Предпочитаната форма и дозата зависи от конкретното заболяване, което се лекува. Тинктурата най-често се предпочита при възпалено гърло и суха кашлица. Приемат се една до две супени лъжици от два до три пъти на ден. Чаят пък се препоръчва при лечение на язва на стомаха и лошо храносмилане. Чай, който съдържа както прах от корен, така и сухи листа е най-ефективен. При болестта на Крон и улцерозен колит е препоръчително да се приемат капсули в доза от шест грама дневно. Мехлеми, кремове и сиропи от бяла ружа могат да бъдат намерени в билковите магазини и магазините за здравословни храни.

Тази билка се смята за безопасна и няма странични ефекти след нейната употреба. Както споменахме причинява понижаването на кръвната захар, ето защо хората с ниска кръвна захар трябва да се консултират с лекар или билкар преди да използват градинската ружа. Друг проблем е, че в тинктурите се съдържат алкохол и захар, така че диабетиците, алкохолиците и хората с чернодробни заболявания трябва да приемат бялата ружа в различна форма.

Бременните и кърмещите жени не бива да пият билката, тъй като липсват проучвания за краткосрочен или дългосрочен план за безопасност и ефекти върху плода или бебето. И на края ще подчертаем, че всеки, който приема лекарства, трябва да консумира градинската ружа шест часа преди или шест часа след приема на други медикаменти. Препоръчва се билката да се употребява едва след консултация с лекуващия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *