Вагинални пъпки – как да ги премахнем?

Вагинални пъпки – как да ги премахнем?

Пъпките около женските генитали са често срещани и могат да се дължат на редица фактори. Често мястото около тях е зачервено и раздразнено, предизвикват дискомфорт, но в повечето случаи не са повод за притеснение.

Вагиналните пъпки са сходни на тези, които могат да възникнат на всяка друга част по тялото. Различни са по размер и цвят. Едни са пълни с гной, други са просто червеникави, трети по-ситни и приличат на обрив. При някои се усеща силна болка, а при други няма такава.

За да се избавим от досадните пъпки, трябва да знаем основните причини, които водят до тях, както и различните начини за лечение.

Най-често кожата по вагината е раздразнена и се обрива заради:

дамски душове;
интимни гелове;
ароматизирани сапуни и душ гелове;
медицински гелове и кремове;
лубриканти, презервативи и спрейове;
санитарни принадлежности като превръзки и тампони;
сперма;
урина.

Фоликулитът или възпалението на космените фоликули е един от основните фактори, които водят до образуването на вагинални пъпки. При него се наблюдава блед или червен обрив, който обгръща космения фоликул. Той може да отшуми бързо или да се проточи, при което пъпката около косъма набъбва и се изпълва с различно съдържание. Понякога излизането на космения фоликул на повърността на кожата е по-трудно и болезнено.

Врастнал косъм – честото бръснене или ползване на епилатор, носенето на по-стегнати дрехи и най-вече такива, чийто ръбове дразнят вагината, ходенето на плувни басейни и сауни, където няма достатъчно добра хигиена, могат да предизвикат това възпаление.

В повечето случаи вагиналните пъпки си отшумяват сами. Ако това не стане, ето какво можем да предприемем:

Елиминиране на причината

Най-важното е да намерим първопричината за възникването на пъпките. Можем да разгледаме добре съставките на интимната и друга козметика, която ползваме, защото не е изключено някоя от тях да дразни кожата на гениталите. Бръсначката или пяната за бръснене също може да предизвикат инфекция.
Премахване на възпалението

Ако открием причинителя на инфекцията и го премахнем, пъпките ще изчезнат постепенно. Например, ако виждаме, че след всяко бръснене се появяват вагинални пъпки, трябва да открим друг начин за обезкосмяване на тази нежна зона.

По-добра хигиена

Хигиената на женските гениталии е много важна. Гинеколозите съветват да мием тези части на тялото минимум два пъти на ден – сутрин и вечер, но не с обикновен сапун, а с интимен гел или емулсия. Водата не трябва да е нито много студена, нито твърде гореща. Душът след секс е за предпочитане.

Без изстискване на пъпките

Жените обичат да изстискват с пръсти своите пъпки. Правят го най-вече по лицето, но по този начин бактериите попадат много по-лесно в кожата и стават инфекции. Кожата по интимните части е много по-нежна и предразположена към раздразнение. Затова по-добре да не пипаме пъпките или/и ги изстискваме, защото това ще доведе до образуването на нови, а не до отшумяването им.
Прочети още на: Вагинални пъпки – как да ги премахнем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *