Важно е да знаете за тези странични ефекти от канелата

Една от най-популярните подправки в света е канелата. С нея успяваме да овкусим редица печива и да им придадем изтънчен и несравним аромат. Освен, че е използвана в кулинарията, тя има и редица ползи за здравето на човек.

Какво трябва да знаем за канелата и нейните странични ефекти?

Два са основните вида канела. Единият от тях е цейлонската, която се приема за автентична, а другият вид произхожда от растението Касия. По магазините можете да откриете и двата вида канела, но производителите не винаги упоменават името й. Касията е с по-тежък аромат и по-евтина от цейлонската.

Днес обаче ще засегнем една изключително важна тема, а именно страничните ефекти от тази подправка, ако прекалим с нейната консумация. В канелата се съдържа веществото кумарин, използвано най-вече в парфюмерията. Ако се прекали с консумацията му, може да навреди на черния ни дроб.

Ето и няколко причини, поради които е препоръчително да се придържате към разумна консумация на канелата касия:

• Възможно е да навреди на черния ви дроб;

Както споменахме и по-рано, канелата касия, ако бъде консумирана в големи количества, може да се окаже опасна за нас. В една чаена лъжичка от тази подправка се съдържа близо 7-18 милиграма кумарин. Това количество е над препоръчителното, затова не бива ежедневно да го консумирате.

• Риск от рани в устната кухина;

Една от съставките в канелата е цинамалдехид. При някои хора се наблюдават алергични реакции именно от нея. Ако се прекали с количествата, е възможно да се появят пъпки или рани в устата, както и подуване на езика. Подобно явление не е заплаха за здравето на човек, но е съпроводено с дискомфорт.

• Спад в кръвното налягане;

На мнозина им е известно, че канелата е една от подправките, благодарение на които човек може да понижи кръвното си налягане, без да приема медикаменти. Ако обаче бъдат консумирани големи количества канела, това може да доведе до драстичен спад в кръвното налягане, което би могло да се окаже опасно за здравето.

• Взаимодейства с някои медикаменти.

Канелата е способна да повлияе върху медикаменти, които са за диабет, черен дроб или сърце. Доказано е, че в някои случаи подправката може да увеличи тяхното въздействие и да засили страничните им ефекти. Затова не бива да прекалявате с нея, когато я добавяте към кафето си или сладкишите, които сами приготвяте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *