Вербена – отлично средство за лечение на язви и рани

Вербена – върбинка помага още при пневмония и атеросклероза. Като растение, вербена е многогодишно цвете, което в периода си на цъфтеж се обагря в розово, червено или бяло, като край себе си пръска нежен и ефирен аромат.

Растението е познато още от древността. Открити са древни ръкописи, в които се описва вербена почти като панацея – лекуваща почти всички познати заболявания, епилепсия, възпалено гърло, кожни екземи и рани, натъртвания, лекувала е инфекции и възпаления.

От медицинска гледна точка, всички части на върбинката са изключително полезни.

Те са с богато съдържание на гликозиди, флавоноиди, каротин, дъбилни вещества, алкалоиди, етерични масла, микроелементи. А листата са с много висока концентрация на витамин С.

Смята се още, че вербена подобрява действието на стомашно-чревния тракт, черния дроб и нормализира по напълно естествен начин метаболизма.

В народната ни медицина се прилагат особено често лапи за разтваряне на хематоми и при лечение на кожни рани и екземи.

Тази лапа се приготвя от прясно смачкани в хомогенна смес растения от върбинка. А ако я приготвите като отвара или чай, вербена ще пребори треската от настинките или инфекциите.

Бърза рецепта с вербена

Слагате в 1 литър вряща вода 2 с.л. вербена. Държите на огъня да ври още 10 минути. Оставяте 20 минути билката да кисне във водата, която е отнета от огъня.

Прецеждате. Приложението е разнообразно.

Ако имате рани по кожата – слагате компрес с памук, който трябва да постои поне 20 минути.

Ако имате язва или други стомашни проблеми, трябва да пиете по 1 малка чашка за кафе на гладно преди всяко ядене, поне 15 минути преди да се храните.

Можете да направите промивка на устата, ако имате кървящи венци, афти, парадонтоза, лош дъх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *