Вие нямате непоносимост към глутена, а към канцерогенния глифозат

Глутеновата непоносимост е причинена от отровен хербицид, с който обработват зърнените култури. Проучвания сочат, че хербицидът „Roundup” е причина за непоносимост към глутен и цьолиакия.

Цьолиакията и непоносимостта към глутен стават все по-разпространени в световен мащаб, но най-често срещани са в Европа и Северна Америка. В Европа и Щатите приблизително 5% от населението има непоносимост към глутен.

„Ние смятаме, че глифозатът, който е активна съставка в хербицида „Roundup”, е причината за нарастването на броя хора, страдащи от цьолиакия и глутенова непоносимост.” Това е становището на учени, провели над 300 изследвания в областта.

Глифозатът е определен като канцерогенен от Световната здравна организация.

Симптомите на непоносимост към глутен и цьолиакия са изключително близки до тези, проявили се при опити с лабораторни животни, третирани с голямо количество глифозат. При изследвания, проведени върху риби за това как веществото ще се отрази на храносмилателната им система, резултатите показват, че то унищожава бактериите, отговорни за храносмилането и стомашната им лигавица.

Проучвания сочат също, че броят на хората с въпросните проблеми е нарастнал в синхрон с увеличаващото се използване на хербицида. Рязкото покачване на заболели от цьолиакия започва през 90-те години, когато напояването на зърнено-житните култури с „Roundup” става стандартна практика.

Някои твърдят, че покачването на броя на заболелите се дължи на подобренията в технологията за диагностициране на подобни проблеми, но масово учените не са съгласни.

Резултатите, до които стигат изследванията за първоизточника на тези заболявания, са категорични: цьолиакията се дължи на дисбаланс на бактериите в червата, причината за който е глифозатът.

Болестта е свързана и с увреждането на цитохром P450, което е директен резултат от поглъщането на глифозат.

Страдащите от цьолиакия имат по-голяма вероятност да развият Неходжкинови лифоми, което отново се дължи на веществото глифозат. Броят на хората, страдащи от Неходжкинов лифом е скочил с 80%, откакто глифозатът е започнал да се използа за първи път през 70-те.

Репродуктивните проблеми, свързани с болестта като безплодие, помятане и родилни дефекти могат също да бъдат обяснени с консумацията на отровното вещество.

„Не към глутена, който ядем от хиляди години имаме интолеранс, а към глутена от генномодифицирани семена. Като се добави и недостатъчното време за втасване на тестото глутенът става несмилаем. Бях гледала опит, в който измиват тесто през сито на чешмата. Сравняваха тесто от лимец, пълнозърнесто и от индустриалното бяло брашно. От бялото брашно остана нещо като спукан балон – толкова здравo. А от лимеца направо нищо не остана“, коментират интернет потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *