Вижте какви са ползите за здравето от Сибирския женшен

Женшенът е познат на човечеството от години като едно уникално растение с десетки ползи за организма ни. Наричан още „Коренът на живота” или „Коренът на дълголетието”, това коренище е намирано за истинска панацея. Женшенът е представител на китайската народна медицина и се използва най-често за тонизиране.

История на женшена

Смята се, че хората в източна Азия са били наясно с изумителните свойствата на женшена още преди 5000 години. Неговото име „Panax Ginseng” идва обаче от гръцки и в буквален превод означава именно панацея. Корените на растението често напомнят на човешки фигури. Не без причина от китайски женшен означава корен-човек. Имало е моменти, в които женшенът е струвал повече по златото.

Легенди разказват, че женшенът е дар от Боговете и има способността да се трансформира в животно или човек. Дори и да не взимаме предвид легендите и само и единствено се фокусираме върху факта, че женшенът е оцелял на земята от около милион години, устоявайки на климатични и земни промени, само стигаме до извода, че около женшена има нещо наистина специално, пише eurocom.bg

Къде се среща женшенът?

Женшенът расте предимно в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други райони на бившия Съветския съюз. Растението достига височина между 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, докато надземната част е едногодишна.

Кое прави женшена толкова известен, когато се заговори за здраве?

Оказва се, че тайната се крие в букета от полезни вещества, сред които са много глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества.

От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това женшенът съдържа соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично активна съставка на женшен са гликозидите. Друга важна съставка в „Корена на живота” е маслото панаксен. То успешно стимулира и тонизира сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Притежава успокояващо действие и притъпява усещането за болка.

Панаксовата киселина в състава на корена благоприятства метаболизма. Тя регулира жлезите с вътрешна секреция.

Къде женшенът намира приложение днес?

Една такава хранителна добавка е Сибирски Женшен Макс. Основната съставка на Сибирски Женшен Макс спомага за цялостно предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип. Този незаменим корен е един от най-мощните познати адаптогени в растителен вид. Именно качествата му на адаптоген, подпомагат организма да се справя със стресови ситуации от почти всякакъв характер.

Ползи от приема на сибирски женшен

Женшенът е мощен имуностимулатор, адаптоген и регулатор на мозъчната дейност. Женшенът отличен при моменти на умора, туй като позволява на организма да се възстанови много по-бързо. Също така тази билка действа върху умствената и физическата работоспособност на човека, оросяването на мозъка и по този начин подобрява и паметта.

Славата на женшена при състояния на постоянна умора и напрежение се носи от години насам. Коренът притежава способността да регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и едновременно с това регулира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Продължителният прием на женшен доказано води до повишаване на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматично го превръща в мощно оръжие срещу стерилитет при мъжете. Китайският женшен доказано носи ползи при диабет, анемия, язвена болест и други.

В заключение

Женшенът е една уникална билка, която може да ни бъде от полза в десетки ситуации. Историята показва, че да се доверим на него за здравето си, е една изключителна идея.

Днес женшенът намира доста приложения. Той може да бъде открит в десетки хранителни добавки като единична съставка или в комбинация с други билки и витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Нашите предци чудесно са знаели кое е най-добро за тялото им
Next post Наистина учудващо е… колко е полезен кардамонът