Вижте какви храни и добавки лекуват хипертонията

Хипертонията е едно от най-сериозните заболявания на съвременното общество и освен със здравословен начин на живот и лекарства, можем да се борим срещу нея и с добавки.

1. Магнезий

Доказано е, че добавките с магнезий постигат леко, но клинично важно намаляване на кръвното налягане. Важно е да изберете бързо абсорбиращи магнезиеви добавки.

2. Калий

На пациентите с високо кръвно налягане се препоръчва да консумират калий паралелно с контролиран/намален прием на натрий.

3. Фолиева киселина

Добавянето на фолиева киселина от поне 5000 mcg на ден в продължение на най-малко шест седмици може леко да понижи систолното кръвно налягане.

4. Витамин D

Ниското съдържание на витамин D е свързано с вероятността от хипертония.

5. Коензим Q10

Коензим Q10 е в състояние да понижи систолното кръвно налягане до 17 mmHg и диастолично налягане до 10 mm Hg без нежелани странични реакции при пациенти с хипертония.

6. Фибри

Активният прием на фибри помага за предотвратяване на високо кръвно налягане.

7. Ацетил-L-карнитин

Ацетил-1-карнитинът е в състояние да намали показателите за артериална хипертония, инсулинова резистентност, хипоадипонектинемия при пациенти с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

8. Чесън

Известно е, че чесънът е мощно и безопасно лекарство за високо кръвно налягане.

9. Мелатонин

Приемът на тази добавка понижава кръвното налягане през нощта при пациенти с нощна хипертония.

10. Омега-3

Доказано е, че омега-3 мастни киселини от източници като риба и рибено масло подобряват хипертонията. Прочетете какво да добавите към дневния си прием, за да вдигате кръвно по-рядко.

11. Пикногенол

12 седмици прием на пикногенол подобрява контрола на състоянието при захарен диабет, сърдечни патологии и ще помогне за намаляване на дозата на антихипертензивните лекарства.

12. Антоцианини

Това са лилави, червени, сини пигменти, които присъстват в боровинки, череши, нарове и други растителни храни с висока концентрация на антиоксиданти, пише мила.бг. Консумацията на сок от нар при хора с каротидна стеноза спомага за намаляване на дебелината на артериите и систолното кръвно налягане. Причината за това са силните антиоксидантни свойства на този продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *