Вижте кои храни са източник на витамин D

Вижте кои храни са източник на витамин D

Повечето от нас прекарваме и летните месеци затворени или вкъщи, или в офиса, и рядко се срещаме със слънцето, пише mila.bg. В същото време едва ли остана човек, който да не разбра колко важен е този витамин за здравата ни имунна система, а също така за костите, мускулите, косата и зъбите ни.

От една страна, заради коронавируса си поостанахме малко повече на закрито тази година и вероятно всички имаме дефицит на витамин D, от друга страна точно заради коронавируса трябва да внимаваме и да държим нивата му задоволителни.

Чудесен начин да поправите недостига на витамин D е като включите в диетата си храни, богати на този витамин.

1. Млечни продукти

Мляко, кисело мляко, мътеница, сирене чедър, пармезан, други мазни сирена и яйца – това са все чудесни източници на витамин D. Направете тези храни част от ежедневната си диета. Имайте предвид, че не трябва да се лишавате от жълтъка, защото именно там се съхранява така необходимият витамин D.

2. Риба

Мазните риби като сьомга и риба тон са отлични източници на витамин D. Други важни хранителни вещества като калций и омега-3 мастни киселини правят рибата още по-полезна и задължителна за менюто ви храната.

3. Гъби

Тази храна с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на хранителни вещества също осигурява добро количество витамин D. Има толкова много неща, които можете да готвите с гъби – паста, пица, пържени зеленчуци, пържен ориз, сандвичи, омлети и т.н.

4. Пълнозърнести храни

Консумирайте най-различни зърна като пълнозърнеста пшеница, ечемик, овес. Всички тези храни идват с много витамин D.

5. Сушени плодове

Сушените плодове, особено когато са здравословно изсушени и без добавки, са добри източници на витамин D. Добавете им орехи и фъстъци и ги хапвайте всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *