Вижте рецептите на Петър Дънов срещу грип и настинка

В разгара на епидемията от коронавирус у нас ви предлагаме кратък и синтезиран материал с полезни препоръки, свързани със здравето на белите дробове, направени от Учителя Петър Дънов. Те са част от книгата “Здраве, сила и живот”.

Както мозъкът, така и сърцето, и белите дробове, имат двояка функция – физиологична и психична. Сърцето не пречиства само кръвта, но и чувствата. Дробовете не пречистват само въздуха, те са олтар, на който се поставят мислите, чувствата и желанията на човека, за да се пречистят.

Белият дроб е представител на един висш свят и служи за трансформиране на енергиите, които идат от центъра на Земята. Правилното действие на белия дроб определя мисълта на човека. Белият дроб пречиства кръвта, а сърцето я отправя по всички части на тялото.

Службата на сърцето не се заключава само в изпращане на кръв по цялото тяло, но то представлява още и възел на електрическа енергия, която се предава на всички клетки, като им дава възможност да участват в целокупния органичен живот.

Белият и черният дроб представляват два трансформатора на електрически енергии. Белият дроб е трансформатор на умствените енергии на човека, затова отправя енергиите на мисълта към мозъка.

Черният дроб е трансформатор на чувствените енергии, като ги отправя към вегетативната нервна система. Колкото по-правилно функционира черният дроб, толкова по-възвишени и благородни чувства има човек”, е казвал в своите беседи за здравето Учителя.

Той е допълвал, че в белите дробове има повече от 600 милиона клетки, затворени в малки стаички, в малки лаборатории. Когато въздухът влиза в белия дроб, всяка от тези клетки за кратък момент изпълнява двойна служба – физиологична и психична. “В този смисъл дишането е двоен процес на хранене. В една минута човек прави 20 вдишвания или 20 обяда, а в един час 1200 вдишвания или 1200 обяда. Сложна е работата на тези работници, които имат крайната задача да пречистят кръвта”, е смятал Петър Дънов.

Общи препоръки за лечение

Освен съвети за използването на конкретни билки или храни в повечето случаи при болести и неразположения Учителя е препоръчвал да се започва с общи мерки: пиене на гореща вода, обилно изпотяване, очистване на стомаха и червата с рициново масло, дихателни упражнения, положителни мисли и не на последно място – молитва.

Учителя разглежда болестите на дихателната система, както и простудните заболявания като резултат от нарушаване на естествения магнетизъм на тялото, което от своя страна, се получава при емоционални травми, дълго продължили състояния на скръб и тъга.

Лечението, каквото и да е то, трябва да се придружава с мерки за подобряване на емоционалния баланс и общоукрепващи упражнения, включващи на първо място екскурзии в планината, дихателни упражнения, музикални упражнения.

“Движението по високите планини подобрява състоянието на дихателната система. Забелязано е, че хора, които имат някакъв недостатък в дихателната система, са сприхави, нервни, лесно се сърдят. Най-малката причина може да ги извади от равновесие.

Един от методите за усилване на дихателната система е ходене на чист въздух. Качвайте се по върховете, за да предизвикате дълбоко дишане. Това е особено добре за онези, които страдат от астма, както и за тези, които са предразположени към затлъстяване”, съветва Учителя.

Съвети при грип

Учителят е бил съвременник на пандемията от Испански грип през 1918-19 г. Ето какво казва той за грипа: “Например, сега върлува испанската болест, ако болният яде месо и друга тежко смилаема храна, ще отиде на онзи свят.

Като лек против тази болест аз препоръчвам да се пие гореща вода и да се ядат варени картофи, по три-четири най-много. И при висока температура не е опасно да се ядат варени картофи – те намаляват температурата, действат благотворно върху мозъка. Испанската болест се отразява вредно главно върху стомаха и белия дроб, разстройството на тези органи се отразява върху нервната система”.

Сами можете да разберете, че испанският грип е бил подобен като въздействие върху организма, както и сегашният Ковид-19.

Съвети при треска

Треската е резултат на излишна материя в човека. Задачата на човека е да изкара тази нечиста материя през порите си, като се изпоти. Универсално средство, с което се започва, е изпиването на 5-7 чаши преварена гореща вода на бавни глътки. Продължава се според причината за треската. Учителя не препоръчва мазането на тялото със спирт, ракия или масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *