Високият холестерол си личи по ноктите

Ивиците по ноктите са идентифицирани като знак за сериозни здравословни проблеми. Високите нива на холестерол често не причиняват никакви симптоми, но в редки случаи състоянието може да бъде установено от вида на ноктите.

Световните медии скоро публикуваха данни на Американската дерматологична асоциация, която е изследвала появата на тъмни ивици по ноктите. Това, твърди изследването, може да показва сериозен здравословен проблем. Точковидните кръвоизливи под ноктите сигнализират за високи нива на холестерол, което от своя страна показва предразположението на човек към сърдечносъдови патологии, отбелязва статията.

Холестеролът е основният стероид в тялото. Той участва в производството на хормони, в храносмилането, в изграждането на клетъчните мембрани. Повечето от холестерола се произвежда в организма (в черния дроб, тънките черва, надбъбречните жлези) и само една четвърт идва от храната. Високите нива на холестерол водят до запушване на кръвоносните съдове.

В резултат на това човек може да образува кръвни съсиреци, които водят до ужасни последици и дори смърт. Нормата на холестерола в кръвта е в рамките на 5,2 mmol /l. За да следите този параметър, трябва редовно да давате кръв за анализ.

За да нормализирате холестерола в кръвта, можете да използвате различни чайове: липов цвят, корени от глухарче, ленени семена. Препоръчват се и сурови зеленчуци и плодове, чесън, канела и куркума.

Главното е да се ограничат животинските мазнини, сладкишите и хлебните изделия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.