Високото кръвно и диабетът увреждат бъбреците

Бъбреците на българите са едни от най-уязвимите органи. Грижата, която всеки трябва да има към своето здраве, е да си прави стандартните лабораторни изследвания веднъж годишно

С тях могат да се хванат съвсем в началото евентуални заболявания на отделителната система. Дори едно обикновено изследване на урината е достатъчно, за да покаже какво е състоянието на бъбреците, отбелязва проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество.

По думите му нелекувани диабет и високо кръвно са главни виновници за болни бъбреци.

Лекарите говорят за хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), когато проблемът се проточи повече от три месеца.

В наши дни хроничните заболявания на отделителната система нарастват, алармират още специалистите. Техният брой вече надхвърля 500 млн. души, а това прави почти всеки 10-ти жител на планетата. Една голяма част от хората не знаят за съществуващото бъбречно заболяване и за рисковете от него. Това води до по-висока смъртност, обяснява още проф. Паскалев. Съвременната медицина дава възможност да се предотврати или забави с години настъпването на напредналата бъбречна недостатъчност. Но най-важното условие остава профилактика и болестта да се открие навреме.

У нас между 375 хил. – 750 хил. души страдат от хронични проблеми на отделителната система. Честотата на хроничните бъбречни заболявания в България е по-висока от средната по света – 128 на 1000 души. Здравната статистика сочи още, че половината от хората над 65 г. имат такива оплаквания.

Хората с хронични проблеми в отделителната система трябва да поддържат нискобелтъчна диета и навреме да се лекуват. Съвременната медицина разполага с възможности да отложи с години потенциалните усложнения като метаболитна ацидоза, костни заболявания, анемия и полиневропатия. Когато се появят някакви оплаквания, свързани с бъбреците, заболяването обикновено вече е напреднало, каза още проф. Паскалев. В първите два начални стадия то може да се излекува напълно, докато в последния, пети стадий, смъртността е висока – почти при всеки четвърти.

Често си задаваме въпроса колко вода да пием. Нормално човек отделя при ходене в тоалетна от 500 гр. до 2.5 кг. Ако е под 500 гр., се нарушава очистването на организма

При изпикаване на над 2.5 кг, то бъбреците работят на по-високи обороти и се натоварват. Пийте течности, но не прекалявайте, съветва проф. Паскалев.

Неконтролируемото приемане на калций може да доведе до неприятни последици. Това обаче не важи когато той се приема с храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *