Витамини и минерали, които ще ни помогнат в борбата с килограмите

Ако преди лятната почивка имате нужда да свалите някой и друг килограм, вероятно сте решили да започнете диета. Освен ограниченията в храненето обаче можете да се обърнете и към природата в стремежа да върнете стройната си фигура след обилното прекаляване с лакомствата по празниците. Именно храната може да е помощникът ви в тази борба.

Витамините и минералите, които се съдържат в храната, която консумираме, могат да ни помогнат да ускорим метаболизма си и да стопим излишните натрупани мазнини.

Кои са витамините и минералите, които топят мазнините и които могат да ни помогнат в отслабването?

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който има отношение в контрола на мазнините в тялото и тяхното разграждане. Той е важен за трансформирането на хормоните в активните им форми, което съдейства за нормалното протичане на редица метаболитни процеси в организма. Можете да си набавите витамин D от рибата, яйцата, млечните продукти, ядките.

Витамини от група В

Витамините от група В имат много важна роля в регулирането на метаболизма. Те имат способността да ускоряват топенето на мазнините, стимулирайки контрола на теглото и подпомагайки усилията ви в регулирането на килограмите. Витамините от група В участват в освобождаването на черния дроб от токсините и натрупаните мазнини, съдействат за качественото секретиране на храносмилателни ензими. Всичко това улеснява допълнително контрола на теглото и топенето на мазнините.

Хром

Хромът има много полезно действие в топенето на мазнините, защото ускорява този процес. Едновременно с това има свойството да потиска апетита и да подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Това свойство е много важно с оглед контрола на инсулиновата резистентност, теглото и намаляване риска от диабет.

Калций

Калцият е важен за контрола на теглото минерал, който помага за топенето на излишните мазнини. Намира се предимно в млечните продукти и яйцата, пише az-jenata.bg. Допринася за увеличаването на мускулната тъкан при редовни упражнения. Това е важно за топенето на мазнините, защото колкото повече развита мускулна тъкан има в тялото, толкова по-ефективно се топят мазнините.

Витамин С

Витамин С е важен за имунната система, а тъй като е и мощен антиоксидант, той оказва благотворен ефект и върху сърдечносъдовата система, деленето и регенерацията на клетките във всички тъкани, потиска възпаленията. Витамин С ускорява и топенето на мазнините, като подобрява състоянието на мускулните влакна, съдейства за синтеза на колаген.

Магнезий

Магнезият е известен с положителното си и незаменимо действие спрямо нервната и сърдечносъдовата системи. Той съдейства за преноса на електролити в тялото, като контролира функцията на мускулите и сърцето. Важен е за производството и правилното изразходване на енергия. Също така е важен фактор за поддържането на добър метаболизъм и изгаряне на мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *